Vláda zvažuje nový bič na daňových podvodníkov s DPH
04 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Takzvaný reverse charge, o ktorom uvažuje nová vláda, by preniesol povinnosť platby DPH z predávajúceho na kupujúceho.


Základným cieľom reverse charge je obmedziť priestor pre daňové podvody. Tento systém k tomu dospeje tak, že prenesie daňovú povinnosť, tj. platbu dane z pridanej hodnoty (DPH), z dodávateľa na odberateľa. Povinnosť priznať a odviesť daň by tak po novom bola na pleciach odberateľa (kupujúceho).


Terajší platcovia dane by tak obchodovali bez platenia DPH, ktorú by musel odviesť až konečný spotrebiteľ. Tento mechanizmus funguje výlučne len medzi dvoma platcami DPH. Daň tak neprizná osoba, ktorá daný tovar poskytla (predala), ale tá osoba, ktorá si tovar kúpila.


V rakúskom lyžiarskom stredisku Ischgl sa nakazilo koronavírom najmenej 1 600 ľudí
V Ischgli sa pravdepodobne nakazili stovky obyvateľov Nemecka, Nórska, Islandu a iných, ktorí neskôr vírus rozniesli vo svojich krajinách. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR

Ako systém funguje v praxi

V praxi to bude vyzerať tak, že podnikateľ (registrovaný ako platca DPH), si kúpi od niektorého z veľkých predajcov elektroniky napríklad nový notebook. Predajca (dodávateľ) mu k tovaru vystaví faktúru, na ktorej by však po novom bola vyčíslená DPH v nulovej hodnote. Povinnosť priznať a zaplatiť daň za daný notebook bude mať kupujúci (odberateľ).


Tento systém by mal výrazne obmedziť priestor na podvody s DPH. Často sa totiž stáva, že si platca dane nárokuje DPH z hodnoty tovarov a služieb ale daň štátu neodvádza. Toto by pri novom mechanizme platby dane z pridanej hodnoty nemalo byť možné.


To, že Slovensko skutočne o zavedení reverse charge uvažuje, potvrdil v nedávnom rozhovore pre Trend súčasný minister financií Eduard Heger.


„Chceme, aby aj podnikatelia vedeli, že pre všetkých platia rovnaké pravidlá a štát nejde po krku tým dobrým ale ide po krku tým zlým, tým, ktorí podvádzajú,“ odôvodnil Heger úvahy o zmene systému platby DPH.


Reverse charge by podľa ministra financií mohol byť dobrým nástrojom na vyšší výber DPH pričom zároveň zdôraznil, že zhoda pri zmene systému výberu daní panuje v rámci celej koalície.


V Británii sa kradne ako za vojny. Zlodeji idú po toaleťáku, špekulanti ponúkajú falošné testy
Správy o dobrých skutkoch a nezištnom dobrovoľníctve počas pandémie koronavírusu naplnili britské médiá. Ľudia však okrem nebezpečného vírusu musia čeliť aj jedincom, ktorí vedia terajšiu situáciu bravúrne zneužívať. Píše portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Dominik Simon