Môže koronavírus vyľudniť chudobné časti sveta?
04 | 04 | 2020 I Peter Paľonder

Čína má pandemický vrchol pravdepodobne za sebou, Európa je na kolenách, Amerika hlási rekordy úmrtnosti, no to najhoršie sa dá predpokladať v Afrike.


Európska únia si pomáha ako vie, dotuje nákupy zdravotníckych pomôcok, znižuje straty podnikov, snaží sa udržať hospodárstvo aspoň v minimálnej pozitívnej kondícii. Amerika ponúka hospodárstvu „peniaze z helikoptéry“ a sanuje škody, no vyhliadky nie sú optimistické.

Krajiny EÚ v súčasnosti pracujú na spoločnom vyhlásení s cieľom zmierniť humanitárne dopady na európske obyvateľstvo. Na videokonferencii ministrov zahraničných vecí EÚ šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell však uviedol, že šírenie koronavírusu v Afrike má mať ničivé následky.

„Ak nevyriešime problém v Afrike, nevyriešime ho ani v Európe. Afrika je pre nás veľmi dôležitá. Sú to naši susedia a pandémia sa tam môže dostať veľmi rýchlo spod kontroly,“ dodal Borrell.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala všetky vlády, aby poskytli utečencom, migrantom, bezdomovcom a ľuďom bez zdravotného poistenia prístup k lekárskym službám v čase koronakrízy. V mnohých chudobnejších krajinách musia občania platiť za každú lekársku službu z vlastných vreciek.

Ani v Spojených štátoch nemajú milióny ľudí zdravotné poistenie, pretože si ho nemôžu dovoliť. Ako teda štáty pristúpia k ochrane zdravia ľudí bez poistenia? Bude solidarita v centre záujmu nového desaťročia, alebo prevážia záujmy bohatších?

Dnes sa núka prehodnotiť príslovie, že „zdravie si nekúpiš“. Ak má bohatšia polovička sveta veľké problémy pokryť náklady na záchranu životov, chudobná južná pologuľa sveta o to viac. Reálna situácia sa v skutočnosti začína dotýkať rôznych konšpiračných teórií. Aj keď sa to na začiatku nezdalo, koronavírus by mohol chudobné časti sveta vyľudniť.