Sú aj krajiny, ktorých sa koronavírus údajne netýka
03 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Pandémia COVID-19 sa šíri celým svetom, stále však existujú krajiny, ktoré nepotvrdili žiadny prípad nákazy, informuje NewsHub.


Na Zemi existuje 19 krajín, v ktorých sa nepotvrdil ani jeden prípad infekcie COVID-19. Tieto krajiny sa nachádzajú v Afrike, na Strednom východe Ázie a v Oceánii. OSN však varuje, že niektoré z týchto krajín by vírus „vyhladil“ v dôsledku slabého zdravotníckeho systému.

Národy bez potvrdených prípadov sú:

Afrika - Lesotho, Komory, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Malawi, Južný Sudán

Ázia - Turkménsko, Severná Kórea, Tadžikistan, Jemen

Oceánia - Šalamúnove ostrovy, Samoa, Palau, Tuvalu, Nauru, Kiribati, Mikronézsky federatívny štát, Vanuatu, Tonga, Marshallove ostrovy

Grécky premiér varuje pred „najkritickejším mesiacom“ v boji proti Covid-19
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis varoval, že Grécko čelí svojmu „najkritickejšiemu mesiacu“ v boji proti pandémii Covid-19. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Mnohé z týchto krajín sú však z pohľadu nákazy vírusom COVID-19 vysoko rizikové. Napríklad vojnou zničený Jemen na Blízkom východe by okamžite zlyhal pri väčšom návale pacientov, keďže päťročný konflikt v krajine zanechal rozbitý systém zdravotnej starostlivosti.

Afrika bola jedným z posledných kontinentov zasiahnutých koronavírusom a zdravotnícki úradníci sa v súčasnosti snažia získať informácie o prevencii občanov s rastúcim počtom prípadov.

Riaditeľ globalizačných a rozvojových stratégií UNCTAD Richard Kozul-Wright uviedol, že krajiny bez prípadov COVID-19 sú predovšetkým rozvojové krajiny so zlým systémom zdravotnej starostlivosti.

V Turkménsku existujú nariadenia, podľa ktorých vláda zakazuje používať slovo „koronavírus“, aby sa minimalizovala panika okolo pandémie. Podľa jednej správy polícia zatýka občanov, ktorí diskutujú o víruse. Niektorí odborníci sú skeptickí voči absencii prípadov a domnievajú sa, že ázijský národ nehlási žiadne prípady z dôvodu utajovania.

Ďalšou krajinou bez potvrdených prípadov, u ktorej si odborníci nie sú istí jej dôveryhodnosťou, je Severná Kórea, ktorá nehlási žiadne prípady údajne iba kvôli nedostatku testovacieho zariadenia.

Globálna pandémia koronavírusu si pritom tento týždeň vyžiadala viac ako milión prípadov infekcie na celom svete.

Počet potvrdených prípadov COVID-19 na celom svete oficiálne presiahol 1 milión
Celosvetový počet potvrdených prípadov COVID-19, choroby spôsobenej novým koronavírusom prekročil 1 milión, informuje Huffpost. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Timotej Dudka