Magistrát Bratislavy zverejnil tri scenáre možného dopadu koronavírusu na hlavné mesto
03 | 04 | 2020 I SITA

Magistrát Bratislavy zverejnil tri scenáre možného dopadu nákazy koronavírusom na hlavné mesto. V dnešnej tlačovej správe o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla.


"Magistrát zverejnil materiál s tromi scenármi, ktoré zrozumiteľne popisujú a postihujú celé spektrum možností vývoja situácie. Scenáre s identifikovanými rizikami zároveň tvoria podklad, na základe ktorého už tím odborníkov pracuje na konkrétnych plánoch, aké opatrenia je potrebné pripraviť a urobiť, aby dopady na fungovanie mesta a život jeho obyvateľov boli čo najmenšie," uvádza magistrát.

Dokument vypracoval pod záštitou primátora Bratislavy Matúša Valla autorský tím, ktorý tvoril Miroslav Beblavý spoločne s riaditeľom sekcie financií hlavného mesta Matúšom Luptákom, vedúcim oddelenia dátovej politiky hlavného mesta Pavlom Škápikom a riaditeľom magistrátu Ctiborom Košťálom.

"Prvý scenár počíta s pozitívnejším vývojom situácie, v ktorom sa pandémiu podarí zastaviť a zvrátiť bez toho, aby infikovala drvivú väčšinu obyvateľstva. Scenáre 2 a 3 sú negatívnejšie a vychádzajú z predpokladu, že sa pandémiu nepodarí zastaviť a jedinou otázkou bude rýchlosť a intenzita jej priebehu. Východiskom pre scenáre boli modely Inštitútu zdravotnej politiky na Ministerstve zdravotníctva SR, ale aj doterajšie zahraničné skúsenosti," uvádza mesto.

Primátor Malaciek Juraj Říha podáva trestné oznámenie na poslanca NR SR Petra Cmoreja
Primátor Malaciek Juraj Říha podáva trestné oznámenie na poslanca Národnej rady SR Petra Cmoreja (SaS). Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


Prvým scenárom s 50-percentnou pravdepodobnosťou je mierny priebeh pandémie. Podľa neho sa situáciu na Slovensku v priebehu apríla podarí stabilizovať, obnovenie ekonomickej a spoločenskej aktivity a pohybu obyvateľov možno očakávať od mája. Postupne budú otvárané obchody, reštaurácie, iné prevádzky, aj keď je pravdepodobné, že mnohé obmedzenia budú platiť oveľa dlhšie. V roku 2020 pravdepodobne ešte budú zavedené viaceré preventívne opatrenia v obchodoch.

"Pre Bratislavu by tento scenár znamenal, že počet nových prípadov nákazy bude do 10 denne, čo by predstavovalo do 200 simultánne chorých ľudí, z ktorých bude do 15 hospitalizovaných, z toho do štyroch pacientov si bude vyžadovať intenzívnu starostlivosť, a maximálne jedno úmrtie. Pohyb obyvateľov, ekonomická a spoločenská aktivita v Bratislave sa bude obnovovať veľmi postupne. Bratislava bude trpieť pomalým a limitovaným otváraním hraníc. Možno očakávať prepad hrubého domáceho produktu (HDP) o 5 až 10 percent na celoročnej báze. K obnoveniu rastu ekonomiky dôjde pravdepodobne už na prelome druhého a a tretieho kvartálu. Nezamestnanosť sa po krátkodobom náraste rýchlo stabilizuje a začne mierne klesať," uvádza mesto.

Prezidentka upozornila na potrebu opatrení na ochranu seniorov či obetí násilia
Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa na piatkovom stretnutí obrátila na členov permanentného krízového štábu s požiadavkami na zvýšenie ochrany seniorov, obetí domáceho násilia a ďalších zraniteľných skupín. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | TASR


Druhým scenárom so 40-percentnou pravdepodobnosťou je zvládnutý priebeh epidémie. Podľa neho bude situácia dlhodobo vážna, pretože sa nepodarí krivku nákazy zvrátiť, ale podarí sa ju zásadne sploštiť. Počet nakazených dosiahne 25 - 30 percent obyvateľov Slovenska v priebehu 8 až 12 mesiacov, to znamená 2 - 5 percent (100 - 200 tisíc) mesačne. Kritické funkcie štátu aj samosprávy budú zachované, no budú fungovať v rámci dlhodobého vysokého stresu. Časť verejných zamestnancov (do 25 percent) bude vyradená na základe choroby, karantény alebo potreby starostlivosti o blízkych.

"V prípade Bratislavy znamená tento scenár, že hospitalizovaných mesačne bude do 1 500 obyvateľov, z toho intenzívnu starostlivosť bude potrebovať 300 – 500 ľudí, zomrie mesačne 150 - 200 pacientov. Pri trvaní takéhoto stavu po dobu 8 mesiacov tak zomrie odhadom 1 200 - 1 600 ľudí. Prepad HDP bude 10 - 20 percent na celoročnej báze. Obnovenie rastu ekonomiky možno očakávať počas štvrtého kvartálu 2020 alebo aj neskôr. Bratislava zažije najvýraznejšiu recesiu v modernej histórii," uvádza mesto.

Tlačené a digitálne médiá zaznamenali 40 percentný pokles predaja a enormný prepad reklamy. Ich zástupcovia žiadajú o pomoc Milanovú aj Hegera
Tlačené a digitálne médiá zaznamenali 40 percentný pokles predaja a enormný prepad reklamy. Pre agentúru SITA to uviedla Eva Pauliaková, výkonná riaditeľka Asociácie tlačených a digitálnych médií. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


Tretím scenárom s 10 percentnou pravdepodobnosťou je nezvládnutá pandémia. Tá bude eskalovať za hranice schopností štátu a spoločnosti ich manažovať, možno očakávať simultánnu vysokú nakazenosť obyvateľstva, počet vážnych prípadov vysoko presahujúcich kapacitu zdravotníctva a zlyhania verejných služieb v niektorých ďalších oblastiach.

Počet nakazených obyvateľov dosiahne 40 - 60 percent obyvateľstva v priebehu 3 až 4 mesiacov, to znamená 15 - 20 percent (750 - 1 000 tisíc) mesačne. "Prepad HDP bude 10 - 20 percent na celoročnej báze. Obnovenie rastu ekonomiky možno očakávať počas štvrtého kvartálu 2020, alebo aj neskôr. Bratislava zažije najvýraznejšiu recesiu v modernej histórii," uzavrelo mesto.

Tri scenáre sú podkladom na vypracovanie plánov Bratislavy pre najdôležitejšie oblasti s cieľom minimalizovať dopady na fungovanie mesta a život jeho obyvateľov, a to Plán na minimalizáciu mortality s dôrazom na riešenie rizikových skupín, Plán na zabezpečenie dostupnosti kritických služieb a funkčnosť mestských orgánov, Finančný plán a Plán riešenia hospodárskych a sociálnych škôd. Kompletný materiál „Scenáre dopadu koronavírusu na Bratislavu“ je na stránke: https://bit.ly/2R7hTOU.

Každý človek, ktorý príde zo zahraničia, skončí v štátnej karanténe, informoval Klus
Každý človek, ktorý príde zo zahraničia, skončí v štátnej karanténe. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA