Koronavírus bude mať na svetové hospodárstvo horšie dopady ako finančná kríza z roku 2008
03 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Letecké spoločnosti zastavili svoju prevádzku, podniky sa zatvárajú a prepúšťajú milióny ľudí po celom svete. Odborníci predpokladajú, že koronavírusová kríza bude mať na globálnu ekonomiku horší dopad ako posledná finančná kríza.


Svet zaznamenal už viac ako milión nakazených koronavírusom pričom ochoreniu podľahlo vyše 55-tisíc ľudí. Odborníci varujú, že skutočné čísla nakazených ako aj mŕtvych sú ale oveľa vyššie. Obeťou pandémie však bude aj globálna ekonomika, ktorá môže byť poznačená viac ako tomu bolo pri poslednej finančnej kríze z roku 2008, uvádza Agentúra Reuters.


Podľa vyjadrenia investičnej banky Morgan Stanley zaznamená americká ekonomika, ktorá je najväčšou ekonomikou na svete, prepad až o 5,5 percenta. Pôjde o najväčší pokles od roku 1946, ktorému nedokáže zabrániť ani obrovský balík opatrení určený na potláčanie dôsledkov aktuálnej krízy.


Strmý ekonomický pád sa  bude týkať aj iných krajín. Banka uvádza, že ekonomiku Spojeného kráľovstva čaká v krátkodobom horizonte najhorší prepad za posledné tri desaťročia. Okrem toho však výrazný pád zaznamenávajú aj globálne akciové trhy.


Podľa Agentúry Reuters prirovnávajú niektorí odborníci súčasný stav dokonca k tak traumatizujúcim obdobiam, akými boli napríklad druhá svetová vojna či veľká hospodárska kríza z 30. rokov 20. storočia.


Trhy padajú a neznalí investori zbytočne riskujú. Ktorým investíciám je potrebné sa vyhnúť?
Takzvané „zaručené výnosy“ z investovania do rôznych komodít nie vždy prinesú vytúžený zisk. Ktoré investície patria medzi rizikové? Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok