Aká mocná je izraelská lobby?
03 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Od začiatku 20. storočia záujmové skupiny etnických minorít hrajú stále významnejšiu rolu v záležitostiach Washingtonu. Jedna z najdôležitejších skupín, ktorá vyniká spomedzi ostatných, je pro-izraelská nátlaková skupina.  


Ako je možné, že najsilnejšia svetová veľmoc kladie záujmy Izraela pred svoje vlastné ?

Konšpirátori sa vás budú snažiť presvedčiť, že tajné dohody sa podpisujú v slabo osvetlených miestnostiach, ale kniha Izraelská Lobby a americká zahraničná politika odhalila, že práve opak je skutočnosť, vysvetľuje youtubový kanál CaspianReport.

Neexistuje žiadne sprisahanie. Izraelská lobby nielen že operuje verejne, ale ich činnosti sú súčasťou moderných demokracií - čo iba ukazuje akú majú moc.

John J. Mearsheimer a Stephen M. Walt sú dvaja rešpektovaní vedci na Harvarde a univerzite v Chicagu. Sú to veteráni v oblasti politických vied. Približne pred 10 rokmi si u nich časopis The Atlantic objednal esej na tému vplyvu izraelskej lobby.

Avšak keď bol článok hotový, vydavatelia časopisu sa rozhodli ho nepublikovať. Tak si teda títo dvaja vedci našli nového vydavateľa a zverejnili svoje závery aj tak. Verili, že prešetrenie izraelskej lobby by malo podliehať rovnakej kontrole akej sa vystavujú aj napríklad farma firmy ktoré rozhodujú o politike liekov na predpis.

Nemecký vojenský notebook s utajovanými údajmi predali cez eBay
Výskumníci v oblasti bezpečnosti kúpili notebook kedysi patriaci Bundeswehru za smiešnych 90 EUR. Vnútri boli tajné dokumenty o mobilnom raketovom systéme používanom nemeckými ozbrojenými silami. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Po publikovaní táto kniha čelila obrovskej kontroverzii práve v USA. Autori boli obvinení z antisemitizmu a z  nedostatočného výskumu. Avšak kniha v skutočnosti odhaľuje pevné vzťahy medzi štátom Izrael a jeho lobistickými agentúrami vo Washingtone a to, ako ovplyvňujú chovanie sa svetovej veľmoci v zmysle zahraničnej politiky. V niektorých prípadoch dokonca tlačia USA do toho, aby sledovali také ciele, ktoré porušujú americké strategické zájmy.

Na začiatku autori rozoberajú morálne a strategické argumenty ktoré sa bežne používajú na obhajobu Izraela. Autori tvrdia, že aliancia s Izraelom je pre Američanov veľmi drahá. Washington a jeho neochvejná podpora Izraela vraj nepriniesla občanom USA bezpečie ani bohatstvo. Práve naopak.

Bezpodmienečná podpora pre Izrael podkopala vzťahy s ostatnými krajinami a inšpirovala celú ďalšiu generáciu proti-amerických extrémistov. Všetky tieto kroky komplikujú a poškodzujú kroky USA v zahraničnej politike v arabskom svete. Takže diskusia o izraelskej lobby nie je iba nevyhnutná, ale je aj dlho očakávaná.
Čo presne je izraelská lobby ?

Autori definujú lobistickú agentúru ako voľnú koalíciu organizácií a jednotlivcov, ktorí zasvätili svoj čas a peniaze záujmom Izraela.

Robia to tým, že používajú množstvo stratégií ako:

  • otvorené listy

  • uznesenia kongresu

  • tlačové správy

  • dominovanie debatám

  • think-tanky

  • organizujú mítingy medzi úradníkmi a kongresmanmi


a množstvo ďalších činností.

Indický pár pomenoval svoje novonarodené dvojčatá Covid a Corona
Koronavírusová horúčka sa v Indii preukázala inak, keď pár pomenoval svoje novonarodené dvojčatá Corona a Covid - údajne preto, aby im pripomenuli ťažké časy, ktoré počas epidémie prežívajú. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Marek Molnár


The American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) a The Conference of Presidents of major American Jewish organisations slúžia ako dve najkritickejšie organizácie v lobby. Ich členovia skutočne veria, že podporujú americké a izraelské záujmy a týmto organizáciám sa úspešne podarilo presvedčiť Američanov, že americké a izraelské záujmy sú skoro totožné aj vtedy, keď zjavne nie sú (aspoň teda nie od pádu Sovietskeho zväzu).

Toto všetko môže fungovať hlavne preto, lebo väčšina Američanov sa nezaujíma o dianie mimo USA a teda malá, ale odhodlaná minorita dokáže presvedčiť politikov, aby sa zamerali na záujmy Izraela. Ak tak urobia tak nie len že nestratia voličov, ale podpora lobbystických skupín môže znamenať ich znovuzvolenie.

Nakoniec sa verejní činitelia snažia poraziť jeden druhého v tom, ako ukazujú, že sú pro-izraelskí viac, ako ich oponenti. Tento trend sme mohli vidieť v posledných prezidentských voľbách, keď sa Clintonová aj Trump predbiehali v tom, kto viac vie sľúbiť Izraelu.

"Poďme spolu obrániť vzdialené hodnoty ktoré robia Ameriku a Izrael úžasnými..." povedala Hillary Clinton počas politickej kampane.

"Milujem Izrael, milujem Izrael... získal som najväčšiu poctu z Izraela. Moja dcéra Ivanka bude mať krásne židovské dieťa" povedal v jednom zo svojich vyhlásení Donald Trump.

USA sa stala prvou krajinou, ktorá nahlásila viac než 1000 úmrtí na Covid-19 za deň
Spojené štáty dosiahli ďalší míľnik v pandémii Covid-19, keď dosiahli viac ako 1 000 obetí za 24 hodín, čím pokorili svetový rekord v každodenných úmrtiach. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Marek Molnár


V USA však lobbing nie je ilegálny. Lobby je esencia demokratickej politiky, aj keď je niekedy škodlivá voči záujmom štátu.

Existuje mnoho lobby skupín v USA od organizácií etnických diaspór až po energetické firmy a zbrojovky a všetky chcú diktovať Bielemu domu podmienky. Avšak The American Israel Public Affairs Committee sedí na vrchole potravinového (politického) reťazca čo sa týka veľkosti aj dosahu.

Lobby ale nie vždy reprezentuje to, čo chcú občania USA. V prípade izraelskej lobby nereprezentujú dokonca ani širokú komunitu, za ktorú sa AIPAC stavia. Je to hlavne preto, lebo väčšina amerických židov odmieta ozbrojené konflikty a podporujú rezolúciu dvoch štátov.

Autori vo svojej knihe opisujú izraelskú lobby ako všemohúcu entitu a tvrdia, že aktivity na blízkom východe sa dejú hlavne vďaka lobingu izraelských záujmových skupín. Je pravda, že lobby je síce silná a kongresmani sa pohybujú v tieni AIPACu, ale existujú aj iné vysvetlenia prečo USA je na blízkom východe.

Globálne prepúšťanie pokračuje. 6,6 milióna Američanov bez práce
Do dvoch týždňov približne 4 milióny francúzskych pracovníkov požiadajú o dávky v nezamestnanosti, zatiaľ čo sa v Španielsku minulý mesiac stratilo 800 000 pracovných miest Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Spoľahlivé dlhotrvajúce dodávky ropy za rozumné ceny napríklad. Ďalším dôvodom by mohla byť rovnováha v regióne. Keď sa však na politiku USA pozrieme nezaujate, zistíme, že nie je dominovaná ani ropným priemyslom a nie je ani úplne dominovaná Izraelskou lobby.

Analýza izraelskej lobby však nie je vôbec jednoduchá úloha a nikdy sa nezaobíde bez kontroverzie. Mearsheimer a Walt prinášajú svoj pohľad a ich kniha, ktorá vyšla v roku 2007 je už neaktuálna, odhaľuje však mnohé informácie. Autori sa v nej napríklad pýtajú, či bezhraničná podpora pre Izrael je to, čo Spojené štáty skutočne potrebujú.