Mastnú dotáciu od štátu dostanú odsúdení daňoví podvodníci
01 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Dotáciu vo výške 2,08 milióna eur dostanú štyri subjekty vrátane firmy právoplatne odsúdených daňových podvodníkov Jozefa Kertésza (majiteľ) a Štefana Nagya (prokurista). Dotačnú zmluvu podpísal deň pred voľbami dnes už bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch. Správu priniesli aktuality.sk.





Kertész a Nagy stoja aj za firmou Jopi Trade - figurovala v prípade karuselového obchodu s pohonnými hmotami v Českej republike. Kertész a Nagy boli po roky sa vlečúcom súdnom spore z konca divokých 90. rokov napokon odsúdení v prípade "krátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu“. Išlo o typickú ukážku podvodu s daňovými vratkami, na ktorých sa nabaľovali či pokúšali nabaliť mnohí podnikatelia vrátane Ladislava Bašternáka. Dvojica mužov má tiež na krku obvinenie z daňových machinácií.






Veľkorysá dotácia

Pri posledných parlamentných voľbách, keď už Slovensko poznalo víťaza a bolo jasné, že nová vláda bude nielen bez Smeru, ale aj SNS a Mosta-Híd, pribudli do centrálneho registra zmlúv len dva kontrakty Pôdohospodárskej platobnej agentúry nad milión eur. Jeden z nich sa týkal nenávratného finančného príspevku. Štedrú dotáciu vo výške 2,08 milióna eur dostali štyri subjekty vrátane firmy Jozefa Kertésza (majiteľ) a Štefana Nagya (prokurista).

Veľkorysú dotáciu podpísal Juraj Kožuch, dnes už bývalý šéf dlhodobo kritizovanej Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Portál pripomína, že Kertész a Nagy sa museli pri predložení žiadosti o dotáciu preukázať čistým štítom. Štátnej agentúre, rozdeľujúcej každoročne stovky miliónov eur, však stačil výpis z registra trestov. „Obidve osoby nemali ku dňu podania žiadosti v registri žiaden záznam, tzn. bola preukázaná bezúhonnosť,“ konštatoval ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík.

Kožuchovi polícia pred časom dokonca zadržala mobilný telefón v rámci akcie Dobytkár, zameranej na organizovanú skupinu ľudí profitujúcich na „vybavovaní“ agrodotácií. Dotyční mali na úplatkoch vo výške 14 až 25 percent zo sľubovanej dotácie získať celkovo vyše 600-tisíc eur.

V rámci akcie Dobytkár NAKA zasahuje v Bratislavskom kraji
Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu ráno zasahuje v Bratislavskom kraji v prípade rozsiahlej korupcie. Zadržala dve osoby v rámci pokračovania akcie Dobytkár. Naďalej sa realizujú procesné úkony. Polícia o tom informovala na sociálnej... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | TASR

Na scénu prichádza okresný šéf Smeru

Partnerom dotovaného agroprojektu je aj ďalšie mediálne známe meno – František Mrázik. Je to okresný predseda Smeru-SD v Šali, kandidoval za niekdajšiu vládnu stranu aj v posledných voľbách do Národnej rady. V minulom volebnom období bol asistentom poslanca Smeru Vladimíra Matejičku, faktom však je, že s Kertészom a Nagyom ho spájajú viaceré obchodné aktivity.

Mrázik ako okresný predseda rozhodoval o sídle okresnej organizácie Smeru, ktoré sa nachádza v budove patriacej Jopi Group z portfólia Kertésza a Nagya. Už v minulosti priznal, že s Jopi Trade aj obchodoval: „Tak ako stovky iných poľnohospodárov od nich beriem naftu pre moje podnikanie v oblasti ovocinárstva.“

Kertész po otázke na dotáciu zložil telefón a neodpovedal ani na zaslané správy.

Trump súhlasil s pomocou od Putina. Lietadlo s lekárskymi pomôckami už je na ceste (VIDEO)
Vojenské nákladné lietadlo prepravujúce zdravotnícke vybavenie na pomoc USA v boji proti koronavírusu vzlietlo z leteckej základne v Rusku potom, čo prezident Trump prijal ponuku od Vladimira Putina. Informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Marek Molnár