Priznanie na daň z príjmov bude stačiť podať a daň zaplatiť mesiac po skončení pandémie
31 | 03 | 2020 I SITA

 Daňovníci budú môcť podať daňové priznanie k dani z príjmu, ako aj zaplatiť daň, definitívne až po skončení pandémie.


Vláda totiž v utorok schválila návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19, ktorý počíta s odsunutím termínu podania daňového priznania až na koniec mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie.

V rovnakej lehote musí daňovník daň z príjmov aj zaplatiť. Ministri schválili aj návrh na skrátené legislatívne konanie k návrhu, už onedlho by sa tak mal dostať aj na rokovanie parlamentu.

Je to tu! Bývalý britský premiér chce „Svetovú vládu“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


"Uvedené znamená, že ak napríklad vláda SR vyhlási skončenie pandémie v júli 2020, lehota na podanie daňového priznania končí 31. augusta 2020 a v tejto lehote je daň aj splatná," uvádza sa v schválenom návrhu. Zákon posúva aj ďalšie lehoty, ktoré s posúvaním daňového priznania súvisia, napríklad lehota na predkladanie vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane a podobne.

Vládou schválený zákon prináša aj ďalšie úpravy v daňovej oblasti. Odpúšťa napríklad zmeškanie lehoty za niektoré úkony, čo sa však netýka podania daňového priznania a zaplatenia dane. Zmeškaný úkon však musia daňovníci dodatočne vykonať najneskôr mesiac po skončení pandémie. Zákon zohľadňuje aj možné zmeny v poštovom doručovaní písomností, umožňuje s finančnou správou komunikovať aj prostredníctvom e-mailu.

Svojej funkcie sa vzdalo 19 sudcov, sú medzi nimi aj zástupcovia Najvyššieho súdu SR
Správu sme doplnili dňa 31.3.2020 o 17:52 Funkcie sudcu sa vzdalo 19 sudcov najmä z košických súdov a Najvyššieho súdu (NS) SR. Svoje vzdanie sa funkcie doručili prezidentke SR Zuzane Čaputovej v pondelok (30. 3.) a utorok. Funkcia im všetkým... Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | TASR


Krízová legislatíva tiež stanovuje podmienky prerušenia daňovej kontroly počas pandémie a takisto niektorých daňových konaní. Zároveň zavádza pravidlo, že ak v období pandémie daňovník nezaplatí daň alebo nastanú dôvody na zrušenie registrácie DPH, nebude uverejňovaný v zoznamoch finančnej správy, čo by mohlo skomplikovať jeho postavenie pri žiadosti o úver, či dotáciu.

Nezaplatená daň splatná počas platnosti opatrení sa zase nebude považovať za daňový nedoplatok, ak ju subjekt zaplatí do mesiaca po skončení pandémie. Zákon zavádza aj odklad všetkých začatých daňových exekúcií do konca pandémie a odklad lehoty na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel.

Vláda pritom zatiaľ v tomto balíku finančných opatrení neriešila pôvodne navrhované opatrenie umožňujúce započítanie daňovej straty už od roku 2014, ktoré sa stretlo napríklad aj s kritikou exministra financií Ladislava Kamenického, či bývalého poslanca Miroslava Beblavého, že nejde o krízovú pomoc. Zároveň materiál zatiaľ nerieši ani avizovaný odklad preddavkov na daň z príjmov pre podnikateľov s poklesom obratu o vyše 40 %.

Školské jedálne sa otvoria, potvrdil Gröhling
Školské jedálne by sa za prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení mali v najbližších dňoch otvoriť. Stravu budú poskytovať nielen seniorom, ale aj žiakom. Informoval o tom po dnešnom rokovaní vlády minister školstva, vedy, výskumu a športu... Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | SITA