Prezidentka s ministrom financií Hegerom diskutovala o ekonomických opatreniach vlády v súvislosti so šírením koronavírusu
31 | 03 | 2020 I TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes rokovala o ekonomických opatreniach vlády s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽaNO) v súvislosti so šírením koronavírusu.


Agentúru SITA o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Diskutovali spolu o konkrétnych opatreniach, ako sú napríklad kritériá na preplácanie mzdy pri poklese tržieb alebo určovanie medziročného poklesu tržieb v prípade, ak niekto podniká kratšie ako rok. Heger ju informoval, že prijaté opatrenia nie sú jediné, ktoré vláda pripravuje.

Strižinec informoval, že prezidentka sa zaujímala o opatrenia, ktoré vláda ohlásila v súvislosti so zmiernením ekonomických dopadov aktuálnej krízy. „Diskutovali spolu o detailoch konkrétnych opatrení, ako sú napríklad kritériá na preplácanie mzdy pri poklese tržieb alebo určovanie medziročného poklesu tržieb v prípade, ak niekto podniká kratšie ako rok,“ napísal hovorca.

Dávku v nezamestnanosti má Sociálna poisťovňa vyplácať o mesiac dlhšie
Nezamestnaní, ktorí si v čase krízovej situácie spôsobenej hrozbou šírenia koronavírusu nedokázali nájsť prácu počas šiestich mesiacov, majú dostávať dávku v nezamestnanosti ešte jeden mesiac navyše. Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | SITA


Čaputová s Hegerom diskutovali aj o potrebe venovania pozornosti profesiám, ktoré svojou činnosťou nedosahujú pravidelné tržby, napríklad ľudia pracujúci v kultúre, športe a mimovládnych organizáciách.

Strižinec tiež uviedol, že zo slov ministra jednoznačne vyplynulo, že pripravované opatrenia nie sú jediné a v krátkom čase budú nasledovať ďalšie, vrátane opatrení pre najväčších zamestnávateľov.

„Pri posudzovaní zákonov bude prezidentku zaujímať aj administratívna náročnosť získania pomoci, aby sa k nej každý, kto ju potrebuje, mohol jednoducho dostať aj v súčasnom obmedzenom režime a zároveň, aby to nespôsobilo problémy ani na strane štátu,“ dodal hovorca.

Predškolské zariadenia musia do 1. apríla poskytnúť Sociálnej poisťovni zoznam detí na overenie ošetrovného
Predškolské zariadenia majú Sociálnej poisťovni poslať do stredy 1. apríla zoznam detí, ktoré ich navštevujú. Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | TASR