Nesieme slovo Božie a možno aj koronavírus. K amazonským kmeňom mieria misionári
31 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Radikálni kresťanskí misionári majú podporu brazílskeho prezidenta, ktorý prales ponúka ťažobným firmám.


Portál idnes.cz informoval, že organizácia Ethnos360, predtým sa volali New Tribes Mission, sa na svoj projekt chystala dlho. Chce sa vydať do „najtemnejšieho, najnepreniknuteľnejšieho a najťažšie dosiahnuteľného miesta Južnej Ameriky". Člen organizácie Jeremiah Diedrich na propagačnom videu tvrdí, že potrebovali aj helikoptéru a teraz ju majú.

„Boh urobí čokoľvek, aby ľudstvo počulo jeho slovo. Ak je nevyhnutná helikoptéra, On ju poskytne,“ zdôraznil svojim stúpencom prezident misijnej organizácie Edward Luz na konci januára. Stroj bude riadiť Jeremiah Diedrich, ktorý vyložil, že helikoptéra nepatrí ani Ethnos360, ani sponzorom a partnerom: „Je to Božia helikoptéra, ktorá existuje na Božiu slávu. Keď sa na ňu dívame, musíme pamätať na to, že ju Boh poskytol na svoju slávu a na rast svojho kráľovstva."

Po prepustení z bojnickej nemocnice zomrel pacient pozitívne testovaný na COVID-19
Príčinu úmrtia určí pitva. Podľa informácií portálu televízie Joj išlo o 60-ročného muža. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | SITA

Kultúrny šok aj vraždiaca misia

Pre pôvodných obyvateľov amazonských pralesov však môže spôsobiť táto návšteva nielen kultúrny šok, ale bez asistencie lekárov z nej môže byť aj vraždiaca misia. Podľa organizácie Survival International je v západnej časti Amazonu, kam smerujú misionári, najväčšia koncentrácia zatiaľ nekontaktovaných národov a skupín na svete.

Odborníci a aktivisti, ktorí o misijnom projekte vedia, majú veľké a oprávnené obavy. „Plán použiť helikoptéru, aby sa objavili dosiaľ nekontaktované kmene, je nebezpečný a nezodpovedný,“ myslia si predstavitelia Survival International a na adresu misionárov dodávajú: „Očividne nemajú v úmysle rešpektovať jasnú túžbu oných domorodých obyvateľov, aby ich svet nechal na pokoji. Akýkoľvek pokus vynútiť si kontakt znamená riziko, že domorodci sa nakazia smrteľnými chorobami.“

Štátna firma expresne kupovala respirátory od syna svojho manažéra, tvrdí mimovládka
Podľa mimovládky boli respirátory predražené o desaťnásobok Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | SITA

Skutočný nepriateľ - koronavírus

Dnes je nebezpečenstvo o to väčšie, že súčasťou hazardu misijnej kolonizácie je zavlečenie koronavírusu, ktorý sa šíri aj Brazíliou. „Indiánov zabíjali osýpky či kiahne, ale skutočným problémom boli respiračné ochorenia. A koronavírus je jednou z nich,“ varoval Douglas Rodrigues z oddelenia preventívnej medicíny  univerzity v Sao Paulo, ktorý sa zaberá prácou s domorodými obyvateľmi.

"Tento vírus je potenciálnym zabijakom, ktorý môže ľahko vymazať celú komunitu," uviedol poľský lekár, Adam Mol, ktorý medzi odľahlými kmeňmi v údolí Javari pracuje.

Slovenská pošta momentálne zabezpečuje služby s výrazne menej zamestnancami
Slovenská pošta, a. s., v súčasnosti zabezpečuje poštové a doručovateľské služby pre občanov a štát s výrazne menej zamestnancami. Oproti štandardnej prevádzke je ich o 1 140 menej. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | SITA