Vesmírne sily USA spustili svoju prvú oficiálnu misiu
27 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Prvá oficiálna misia nových amerických vesmírnych síl začala vo štvrtok štartom rakety z Floridy. Informuje portál UPI.


Raketa ULA Atlas V s logom amerických vesmírnych síl vyniesla satelit na obežnú dráhu z komplexu staníc Cape Canaveral Air Force Station 41.

Podľa výkonného riaditeľa ULA Toryho Bruna bolo štartovanie oneskorené o viac ako hodinu, kvôli problému s pozemnou hydraulikou.

Štart rakety bol uskutočnený aj napriek floridským obmedzeniam proti verejným zhromaždeniam kvôli pandémii Covid-19. Armáda tiež zakázala verejné sledovanie odpálenia rakety a odporučila ľudom, aby sledovali štart cez živé vysielanie.



Nový satelit je šiestym z novej generácie, ktoré sú tiež známe ako Advanced Extremely High Frequency (AEMHF). Satelitný systém, vyvinutý spoločnosťou Lockheed Martin a vyrobený spoločnosťou Northrop Grumman, má vylepšenú schopnosť blokovať rušenie.

Satelitný systém poskytuje globálne pokrytie pre národných vodcov a taktických bojovníkov pôsobiacich na zemi, na mori alebo vo vzduchu, uviedla spoločnosť Lockheed. Odrušovací systém slúži tiež medzinárodným spojencom, ako sú Kanada, Holandsko, Spojené kráľovstvo a Austrália.

Piloti stíhacích lietadiel Su-57 ukázali svoje schopnosti na dychberúcich záberoch (VIDEO)
Ruskí bojoví piloti ukázali svoje schopnosti so stíhacími lietadlami Suchoj Su-57, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Video z testovacích letov zahŕňa vzácne odpálenie rakety počas takmer vertikálneho stúpania. Informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Marek Molnár