Hrdinstvá i tragédie: V Taliansku na koronu zomierajú desiatky kňazov
27 | 03 | 2020 I Dušan Guman

Pápež ich povolal do prvej bojovej línie. Kňazi i rehoľníci pomáhajú nakazeným, pričom viacerí sú v pokročilom veku a sami riskujú nákazu. Dvaja z nich pre záchranu druhých už obetovali svoj život. Tému analyzoval Imrich Gazda na portáli postoj.sk.



Šesťdesiatka zosnulých kňazov

Nemilosrdný vírus má v Taliansku v týchto chvíľach na svedomí 6000 obetí. Vyše 60 z nich predstavujú kňazi. Správu o tom priniesla Catholic News Agency. Väčšinou išlo o starších duchovných, niektorým situáciu komplikovali aj iné zdravotné problémy. V Parme, v kláštore saveriánov, zomrelo dvanásť starších kňazov, ktorí sa sem na poslednú etapu života vrátili po dlhoročnom misionárčení v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike. Vírus však prináša aj nových svätcov, ktorí sa obetujúc za blízkych a strácajú pritom to najcennejšie.
Napodobnil Maximiliána Kolbeho

Na severe Talianska, v meste Casigno, prišiel o život 72-ročný kňaz Giuseppe Berardelli. Napriek nedostatku pľúcnych respirátorov mu farníci jeden zohnali. On sa ho však dobrovoľne vzdal v prospech pacienta a zomrel. Prirovnávajú ho k svätému Maximilánovi Kolbemu, ktorý počas druhej svetovej vojny ponúkol svoj život v koncentračnom tábore na výmenu za život otca rodiny a takisto zahynul.

Česi vyvinuli nový test na koronavírus a majú ho dostatok
Českí odborníci vyvinuli ďalší laboratórny test na nový koronavírus. Na trh sú schopní dodať dostatočný počet súprav. V rozhovore pre idnes.cz o tom informoval profesor Masarykovej univerzity v Brne Omar Šerý. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Natália Sollárová

Nakazení aj biskupi, jeden bol u pápeža

Najmladším talianskym kňazom, ktorý prišiel o život, je 53-ročný Paolo Camminati z diecézy Piacenza, ktorý sa angažoval v pomoci chudobným. V tejto diecéze spolu s ním zomrelo aj ďalších päť kňazov. Najvyšší počet mŕtvych kňazov bol z Bergama – 23. Pozitívny výsledok testu na COVID-19 mal biskup Derio Olivero, do domácej liečby bol po desiatich dňoch v nemocnici prepustený biskup Cremony Antonio Napolioni. V jeho diecéze zomrelo doteraz päť kňazov. Korone podľahli dve staršie rehoľné sestry (viac ako 80 rokov). Koronavírusom je nakazených takmer všetkých 70 sestier z kláštorov v Ríme a v neďalekej Grottaferrate. Pozitívne testy mal aj arcibiskup amerického News Orleans Gregory Aymond. Nakazil sa francúzsky biskup Emmanuel Delmas. Ten sa spolu s ďalšou tridsiatkou francúzskych biskupov začiatkom marca zúčastnil audiencie u pápeža. Návšteva pontifika trvala dve a pol hodiny.
V nasadení aj 84-ročný kňaz

Smrti sa nebojí ani 84-ročný nemocničný kaplán - kapucín Aquilino Apassiti. So štyrmi ďalšími spolubratmi pôsobí v nemocnici v Bergame. „Nikdy by som si nepredstavoval, že zažijem takéto dramatické chvíle,“ povedal a vie, čo hovorí, keďže prežil druhú svetovú vojnu aj epidémiu malomocenstva a malárie v Amazónii. Je mu veľmi ľúto, že kvôli prísnym opatreniam nemôžu byť pri zomierajúcich ich blízki. Aj on môže s nimi byť len krátko, pričom ochranné oblečenie mu bráni v bezprostrednom kontakte, úsmeve a dotyku.  Vraví, že už dosiahol svoj vek, a preto sa nemá čoho báť. Skutočnými hrdinami sú podľa neho lekári a zdravotné sestry. „Práca zdravotného personálu je obdivuhodná. Sú pod neustálym tlakom. Každý deň riskujú, že sa nakazia. Neustále sa modlím za nich a za ich rodiny,“ povedal 84-ročný kapucín.

Zatvára EÚ konečne svoje hranice?
Komentár Judith Bergman, komentátorky, právničky, politickej analytičky a významnej spolupracovníčky Gatestone Institute, na stránkach ktorého bol komentár uverejnený. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Dušan Guman