Bill Gates a Mark Zuckerberg spolupracujú na financovaní výskumu liečby COVID-19
27 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Filantropická organizácia Marka Zuckerberga a jeho manželky Priscilly Chanovej v piatok oznámila, že prispieva sumou 25 miliónov dolárov na program Billa Gatesa, ktorý vyvíja liek na vírus Covid-19, informuje portál Businessinsider.


Príspevok Zuckerberga a jeho manželky prichádza po tom, ako nadácia Billa Gatesa a jeho manželky Melindy Gatesovej uviedla začiatkom marca na trh program na vývoj liečby Covid-19. Mastercard a charitatívna nadácia Wellcome taktiež spolupracujú s Gatesovou nadáciou, ktorá začala s počiatočným finančným vkladom 125 miliónov dolárov.

Cieľom projektu je vyvinúť cenovo dostupnú liečbu Covid-19. Program vyhodnotí nové lieky, ako aj existujúce lieky na základe zloženia, účinku či vedľajších príznakov a následne určí najvhodnejší postup na liečbu pacientov.

USA sa stali krajinou s najvyšším počtom nakazených, zdravotníctvo zlyháva
Počet prípadov infekcií Covid-19 v USA sa vo štvrtok vyšplhal nad 85 000, čím prekonal rekordné štatistiky Číny a Talianska, informuje portál Indiatoday. Aktuálne štatistiky sú dopĺňané z portálu Worldometer. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Program tiež usiluje o to, aby výsledky výskumu slúžili dlhodobo proti iným prípadným vírusovým patogénom. Na projekte bude spolupracovať aj Svetová zdravotnícka organizácia.

„Hodnotenie existujúcich liekov je obzvlášť dôležité, pretože keďže už prešli klinickými bezpečnostnými testami, bolo by oveľa rýchlejšie ich zapojiť do vývoja novej vakcíny,“ napísal Zuckerberg na Facebooku.

Toto oznámenie je jedným z prejavov snahy, ktorú vyvíjajú technologickí giganti, aby pomohli v boji proti šíreniu koronavírusu, ktorý zabil takmer 25 000 nakazených po celom svete a infikoval viac ako pol milióna ľudí.

Amazon a Microsoft prispeli do záchranného fondu vo výške 2,5 milióna dolárov pre organizácie, ktoré pracujú s komunitami postihnutými vypuknutím koronavírusu v oblasti Seattle. Facebook taktiež spustil program vo výške 100 miliónov dolárov, ktorý má pomôcť malým podnikom postihnutým pandémiou a spoločnosť Apple uviedla, že venuje 10 miliónov ochranných rúšok na pomoc v Spojených štátoch amerických.

Japonsko uprednostňuje domáci dizajn pre stíhačky budúcej generácie
Japonsko plánuje vyvinúť bojové stíhacie lietadlá so zabudovanou technológiou „stealth“ na domácom trhu a odmieta návrhy od amerických a britských leteckých spoločností, informuje Reuters. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Timotej Dudka