Austrálski vedci vyvíjajú „pandemické drony" na detekciu COVID-19
27 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Táto technológia, pôvodne vyvinutá pre armádu a na pomoc pri prírodných katastrofách, bude schopná monitorovať telesnú teplotu a príznaky, ako je kašeľ a kýchanie.


Tím z University of South Australia (UniSA) začal vyvíjať dron na monitorovanie pacientov s infekčnými dýchacími stavmi vrátane COVID-19, piše xinhuanet.com

Dron bude tiež schopný odhaliť ľudí, ktorí prejavujú príznaky, ako sú kašeľ a kýchanie v kanceláriách, na výletných lodiach, letiskách a na miestach so zvýšeným rizikom prenosu.

Projekt je vedený Javaanom Chahlom, predsedom Sensor Systems v rámci Ministerstva obrany, ktorý úzko spolupracuje s UniSA. Chahlom vyhlásil, že táto technológia bola pôvodne vyvinutá na použitie vo vojnových zónach a zónach prírodných katastrof na sledovanie srdcovej frekvencie predčasne narodených detí, ale teraz by mohla byť životne dôležitá v boji proti pandémii koronavírusu.

"Nemusí odhaliť všetky prípady, ale môže to byť spoľahlivý nástroj na odhalenie prítomnosti choroby na (jednom) mieste alebo v skupine ľudí," uviedol Chahl v tlačovom vyhlásení.

UniSA spolupracuje s technologickou spoločnosťou DRONON, ktorej cieľom je optimalizácia technológie a jej nasadenie pre zákazníkov z vládneho, lekárskeho a komerčného sektoru.

Viac ako 100 000 ľudí sa vyliečilo z koronavírusu
Podľa najnovších údajov z Johns Hopkins University sa z nového koronavírusu vyliečilo viac ako 100 000 ľudí. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Mário Martinka