Zubári rušia termíny: Ako riešiť zuby v čase koronavírusu?
26 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Zrušil vám zubár termín ošetrenia a odsunul ho na neurčito? Postupoval v súlade s odporúčaniami Slovenskej komory zubných lekárov. Ak vás trápia zuby, svojmu stomatológovi najskôr zatelefonujte.


Ak ste mali naplánovanú preventívnu prehliadku, mohlo sa stať, že vám termín zrušili. V prípade potreby ošetrenia pokazeného zuba, ste mohli dostať informáciu, že pri vŕtaní vzniká riziko nákazy a preto vám takýto zákrok teraz neposkytnú. Infekčný aerosol sa môže dostať v priestore ambulancie až do vzdialenosti 3 metrov. A zubárom takisto chýbajú ochranné pomôcky. Mnohé stomatologické ambulancie majú skrátené ordinačné hodiny a riešia iba akútne prípady.

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) vydala odporúčania, ako v čase pandémie postupovať. Zubári by okrem iného nemali vykonávať plánované výkony vrátane preventívnych prehliadok. Týka sa to aj pracovísk dentálnej hygieny.

Prezident SKZL Igor Moravčík v relácii Tak takto?! na TA3 potvrdil, že zubné ambulancie fungujú v obmedzenom režime. Podľa neho by si mal každý položiť otázku, nakoľko potrebné je teraz ísť k zubárovi a pacientom odporúčajú, aby najprv kontaktovali svojho zubného lekára telefonicky.

Zubár je počas ordinačných hodín (zvyčajne dopoludnia) pre svojich pacientov dostupný na telefonickej linke. Na základe rozhovoru vyhodnotí, či je ošetrenie nutné a posúdi situáciu aj z epidemiologického hľadiska.

V prípade akútnych prípadov je takisto potrebné najprv zavolať svojmu zubárovi, ktorý stanoví postup a zváži, či je ošetrenie možné vykonať na jeho pracovisku. Ak to vhodné nie je, odporučí riešenie. Lekár bude okrem aktuálneho zdravotného stavu pacienta zisťovať aj ďalšie okolnosti, napríklad cestovateľskú amamnézu a tiež možný kontakt s infikovaným na COVID-19.

Viac ako 100 000 ľudí sa vyliečilo z koronavírusu
Podľa najnovších údajov z Johns Hopkins University sa z nového koronavírusu vyliečilo viac ako 100 000 ľudí. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Mário Martinka


Ak ide o človeka v karanténe či dokonca už nakazeného, jeho možnosť ošetrenia závisí aj od miery vybavenia ambulancie ochrannými prostriedkami. Vzhľadom na ich všeobecných nedostatok môže byť takýto pacient odoslaný na špecializované pracovisko, napríklad kliniku v nemocnici.

Na Slovensku zatiaľ nemáme zariadenie špecializované na takýto typ pacientov. Komora ale pracuje na vytvorení karanténnych centier, ktoré by mali disponovať potrebným ochranným vybavením, vďaka čomu by boli pripravené na poskytovanie zubnolekárskej starostlivosti aj rizikovým pacientom.

V ideálnom prípade by zubári mali byť chránení respirátorom a okuliarmi alebo štítom – v závislosti od toho, aký výkon idú robiť. Napríklad pri potrebe akútneho vŕtania by už mal byť ochranný štít nutnosťou. Podľa I. Moravčíka, vo väčšine ambulancií nie sú respirátory dostupné v dostatočnom množstve.

V radoch slovenských zubárov je približne 25 percent lekárov vo veku nad 65 rokov. K tomu však treba ešte pripočítať tehotné ženy a kolegov, ktorí majú nejaké zdravotné ťažkosti. Celkovo sa tak v rizikovej kategórii nachádza až 30 percent stomatológov a týmto komora neodporúča vôbec prísť do styku s nakazeným pacientom, môžu však fungovať aspoň ako telefonická podpora.

Ako vás môžu okuliare zachrániť pred koronavírusom?
Ako sa ukázalo, nosenie okuliarov, či už slnečných alebo dioptrických, vám môže pomôcť zabrániť tomu, aby ste sa nakazili stále viac šíriacim sa vírusom Covid-19. Ako je to možné? Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka