Slovenská vláda chce zaviesť autokraciu
26 | 03 | 2020 I Arpád Németh

V parlamentnej demokracii by o tom, či nejaký zákon môže občanmi volený poslanec predložiť, by nemal rozhodovať nejaký minister.


Poslanci vládnej koalície pri predkladaní vlastných návrhov zákonov budú musieť získať súhlas príslušného rezortného ministra. Pre agentúru SITA to povedal predseda parlamentu a šéf koaličnej strany Sme rodina Boris Kollár.

Nuž, a sme presne tam, kde sme nechceli byť. Parlament je totiž zákonodarný orgán a vôľa alebo nevôľa ministra, ktorý je podriadený parlamentu, je úplne postavená na hlavu. Aj keď sa väčšina zákonov tvorí na ministerstvách, chce takto vládna koalícia zobrať poslancom ich sväté právo navrhovať a predkladať zákony? Budeme tu mať nakoniec nadvládu ministrov, ktorých sme si ani nezvolili?

Schválené: Putin môže ostať pri moci ďalších 12 rokov
Ruský parlament schválil v stredu v treťom a záverečnom čítaní rozsiahle zmeny ústavy, ktoré majú umožniť prezidentovi Vladimirovi Putinovi ostať pri moci ďalších 12 rokov po skončení jeho súčasného mandátu. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | SITA/AP


Takéto opatrenie, ktoré sa m dostať do koaličnej zmluvy, nás tak posúva k tomu, že právo o tom rozhodnúť, či vôbec nejaký zákon prospešný pre ľudí, získa mimoriadne úzka skupina jednotlivcov, prípadne oligarchov v ich pozadí.

Tu je vhodné pripomenúť aj slová teraz už premiéra Igora Matoviča, že napríklad pri otázkach o zvýšenej ochrane života by mali mať poslanci voľné ruky, a to aj pri predkladaní takýchto návrhov zákonov. A čo ak nakoniec zrušia aj tento sľub?

Ešte raz: Slovenská republika je PARLAMENTNÁ demokracia. A o tom, či nejaký zákon môže občanmi volený poslanec predložiť, by nemal rozhodovať nejaký minister. Ďalšou vecou, ktorú treba podotknúť je, že kolícia plánuje dávať podpisovať koaličnú zmluvu aj poslancom. Nevedno síce, aké by im v prípade nedodržania hrozili sankcie, ale každopádne je to obmedzenie slobodného výkonu práva výkonu mandátu poslanca, ktorý by sa mal rozhodovať podľa svojho vedomia a svedomia a nie podľa koaličnej zmluvy.

Záverom tak možno skonštatovať, že návrhy na "odobrovanie zákonov" ministrami a nutnosť dodržiavať koaličnú zmluvu nás vedú k hlbokej totalite. Totalite á la Matovič, Kollár, Sulík a Kiska.

Rakúsko zakrýva symboly EÚ, Taliansko ich nahrádza ruskou vlajkou. Západ končí a Čechov čaká veľká úloha
Udalosti okolo koronavírusu potvrdili, že Západ už stratil postavenie svetového hegemóna. Aj Európska únia je mŕtva. Rovnako skončila doba globálneho nomádstva. Ľudstvo však rozhodne lepšie nebude. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič