Matovičove priority sociálneho štátu
26 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

V Česku odložia nákup vojenských lietadiel, na Slovensku vyplácanie trinásteho dôchodku. Priority si treba určiť.


K desiatkam ekonomických opatrení novej vlády pod vedením Igora Matoviča, ktoré sú určené na boj s dôsledkami pandémie koronavírusu, bude zrejme patriť aj rušenie trinásteho dôchodku.


Matovič tesne po voľbách hovoril, že na trinásty dôchodok siahať nebude. V tej dobe však ešte netušil, že ho situácia prinúti hľadať ekonomické riešenia na zaplátanie dier v súvislosti s aktuálnou krízou. Naliehavou otázkou však je, či musí premiér skutočne siahať na už aj tak slabé príjmy jednej z najohrozenejších sociálnych skupín na Slovensku.


V Česku naopak tento problém vyriešili elegantnejšie. Až 2,9 miliardy českých korún (vyše 105 miliónov eur) sa česká vláda rozhodla získať z rezortu obrany. Finančné zdroje si zaobstará vďaka stopke pri plánovanej kúpe viacerých vojenských lietadiel.


NATO nezastaví ani koronavírus. Platťe viac, odkazuje členským krajinám Stoltenberg
Koronavírus nebude mať žiadny vplyv na pokračovanie misií NATO. Vlády členských krajín aliancie by mali pridať peniaze na obranu, vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Česi k tomuto kroku pristúpili aj navzdory nedávnym slovám generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorý členské krajiny tejto vojenskej organizácie požiadal, aby ani v čase krízy nepoľavovali vo zvyšovaní svojich rozpočtov na obranu. NATO je podľa neho tou správnou obranou.


Tým, že česká vláda preliala takmer tri miliardy korún na boj s ekonomickými dopadmi koronavírusu jasne ukázala, kde sa nachádzajú jej priority.


Matovičovci síce nedávno predstavili súbor 42. opatrení, ktoré majú slovenským občanom uľahčiť v krízovej situácii život, no akosi zabudli povedať odkiaľ vláda zoberie peniaze na kompenzáciu ekonomických škôd, ktoré po sebe vírusová pandémia zanechá.


Medzi pôvodnými opatreniami sa totiž ešte nenachádza ani zmienka o tom, že by chcel Matovič siahnuť na trináste dôchodky, ktoré sa Smerákom podarilo schváliť tesne pred voľbami. Teraz je už však zrejmé, že nový premiér počíta s tým, že napokon dôchodky v prípade výrazného ekonomického prepadu vyplácať nebude.


Ak by pandémia trvala viac ako rok globalizácia skončí a prejdeme na primitívnu ekonomiku, tvrdí odborník
Bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky Branko Milanovic hovorí o katastrofických scenároch v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Napriek tomu, že podľa výpočtov minulej vlády by trináste dôchodky stáli viac ako 580 miliónov eur, tieto peniaze by sa mohli nájsť aj inde. Dôchodcovia sú totiž v momentálnej situácii jednou z najviac ohrozených skupín obyvateľstva.


Nielen vďaka tomu, že úmrtnosť v súvislosti s vírusom COVID-19 je najväčšia u ľudí nad 65 rokov, ale aj vďaka následným ekonomickým dopadom, ktoré si dôchodcovia odnesú po rozpočtových škrtoch.


Celkové výdavky rozpočtu na obranu, do ktorého patrí aj agenda modernizácie a vyzbrojovania ozbrojených síl SR, či podpora a zabezpečenie činnosti ozbrojených síl členských krajín NATO/EÚ, sa pritom nachádzajú na úrovni viac ako 1,6 miliardy eur.


Matovič by teda mohol potrebné zdroje získať. Ak by jeho prioritou bol skutočne rozvoj sociálneho štátu a posilnenie ekonomického zabezpečenia občanov, najmä tých naviac zraniteľných, nemusel medzi svoje prvé opatrenia v boji s dopadmi koronavírusu zaradiť práve úvahu na tento krok. Za nákup stíhačiek sa ale vyjadril kladne, aj keď stále ešte nevie, či ich nákup bude vôbec možné zrušiť.


Rakúsko zakrýva symboly EÚ, Taliansko ich nahrádza ruskou vlajkou. Západ končí a Čechov čaká veľká úloha
Udalosti okolo koronavírusu potvrdili, že Západ už stratil postavenie svetového hegemóna. Aj Európska únia je mŕtva. Rovnako skončila doba globálneho nomádstva. Ľudstvo však rozhodne lepšie nebude. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič