Mali by sa mladí ľudia obávať koronavírusu?
26 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Doteraz bola správa zdravotníkov jasná - čím ste starší, tým viac ste vystavení riziku úmrtia v dôsledku vírusu Covid-19. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však varovala mladých ľudí, aby sa nepovažovali za „neporaziteľných“, informuje BBC.


Britská doktorka Rosena Allin-Khan uviedla, že choroba sa „neobmedzuje iba na starších ľudí a ľudí so základnými zdravotnými problémami“. Deň po tomto vyhlásení v Anglicku zomrela na vírus 18-ročná žena s úplne bežným zdravotným stavom. Táto žena je považovaná za najmladšiu osobu s diagnostikovaným koronavírusom, ktorá doteraz v Spojenom kráľovstve zomrela.

Dr. Khanová uviedla, že predtým liečila pacientov v dobrom zdravotnom stave, ktorí sú vo veku 30 a 40 rokov a teraz „bojujú o svoje životy“ na intenzívnej starostlivosti.

Ako vás môžu okuliare zachrániť pred koronavírusom?
Ako sa ukázalo, nosenie okuliarov, či už slnečných alebo dioptrických, vám môže pomôcť zabrániť tomu, aby ste sa nakazili stále viac šíriacim sa vírusom Covid-19. Ako je to možné? Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Stále platí, že vo všeobecnosti sú najviac ohrození starší ľudia. Vedci z londýnskej univerzity Imperial našli jasnú súvislosť medzi vekom a pravdepodobnosťou nákazy koronavírusom.

Necelých 5% osôb mladších ako 50 rokov muselo byť hospitalizovaných na základe príznakov. U 70 až 79-ročných sa riziko zvýšilo na 24%. Takisto je infikovaných iba 5% osôb mladších ako 40 rokov v porovnaní s 27% ľudí vo veku 60 a 43% ľudí vo veku 70 rokov. Podľa odhadov založených na prípadoch v Číne a Taliansku, dvoch najviac postihnutých krajinách, u ľudí starších ako 80 rokov sa počet vyšplhal na na 71%.

Priemerný vek osôb prijímaných na jednotky intenzívnej starostlivosti v dôsledku koronavírusu v Anglicku, Walese a Severnom Írsku bol 63 rokov. Medzitým americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedlo, že ich údaje naznačujú, že 53% hospitalizovaných bolo nad 55 rokov. Pokiaľ však ide o úmrtia, oveľa vyšší podiel bol v najstarších vekových kategóriách, nakoľko bolo približne 80% úmrtí vo veku nad 65 rokov.

Španielska armáda nachádza v domovoch dôchodcov zanedbané, opustené a často aj mŕtve telá pacientov
Španielski vojaci, ktorí pomáhajú v boji proti pandémii koronavírusu, uviedli, že starší pacienti v domovoch dôchodcov sú opustení bez hygienickej starostlivosti a v niektorých prípadoch aj mŕtvi vo svojich posteliach, informuje BBC. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Riaditeľ amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby Anthony Fauci uviedol, že celkový počet úmrtí sa „prevažne týkal starších ľudí a ľudí so zdravotnými problémami“, dodal však, že vírus „nie je matematický vzorec“.

„Existujú ľudia, ktorí sú mladí, zdraví a predsa môže mať dopad choroby na ich zdravie smrteľné následky.“ Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla: „Hoci dôkazy, ktoré uvádzame, naznačujú, že osoby nad 60 rokov sú najviac ohrozené, mladí ľudia vrátane detí zomreli taktiež“.

Čínske výskumy viac ako 2000 detí, ktoré sa infikovali vírusom zistili, že „hoci klinické prejavy vírusu Covid-19 v detských prípadoch boli všeobecne menej závažné ako u pacientov dospelých, malé deti, najmä dojčatá, ktoré ešte nemajú riadne vytvorenú imunitu, sú náchylnejšie k infekcii ako priemerne vekové kategórie.“

Nemci majú prvé zistenia s COVID-19. Kto sú najohrozenejšie skupiny?
Odborníci z Nemecka popísali najnovšie symptómy choroby COVID-19 u nich doma. Muž vo veku 47 rokov má najvyššiu pravodepodobnosť, že ho v Nemecku chytí koronavírus Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


Úlohu zohrávajú aj základné zdravotné podmienky bez ohľadu na vek. Napríklad vo Veľkej Británii je asi 4,3 milióna dospelých, ktorí majú astmu, čo ich vystavuje väčšiemu riziku vážneho ochorenia a to platí pre ľudí všetkých vekových kategórii.

V roku 2013, keď Úrad pre národnú štatistiku naposledy vykonal všeobecný prieskum životného štýlu, 21% ľudí vo veku 25 - 44 rokov uviedlo, že majú nejakú dlhodobú chorobu.

Zatiaľ čo mladší ľudia môžu prejavovať menšie alebo žiadne príznaky, môžu vírus nevedome prenášať aj na ostatných. Nový koronavírus sa zdá byť oveľa viac infekčný ako chrípka, nakoľko každá infikovaná osoba ho prenáša priemerne na dvoch až troch ďalších ľudí, odhadujú odborníci.

Popová princezná sa stala komunistkou! Britney Spears žiada o prerozdelenie bohatstva v dôsledku pandémie
Nepredstaviteľné sa stalo skutočnosťou. Britney Spears, popová hviezda, ktorá pochádza z republikánskeho srdca Ameriky, sa stala komunistkou, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Timotej Dudka