Ak by pandémia trvala viac ako rok globalizácia skončí a prejdeme na primitívnu ekonomiku, tvrdí odborník
26 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky Branko Milanovic hovorí o katastrofických scenároch v súvislosti s pandémiou koronavírusu.


Ak sa globálna ekonomika rozpadne, spoločnosť sa môže rozpadnúť spolu s ňou,“ tvrdí pre portál Foreign affairs Milanovic. Zároveň dopĺňa, že pandémia koronavírusu nie je bežným problémom, ktorý by makroekonomika  dokázala buď vriešiť alebo zmierniť.


Ak by pandémia COVID-19 trvala viac ako rok, podľa ekonóma, ktorý prednáša na viacerých svetových univerzitách, by mohol svet zažiť zásadné zmeny v povahe globálnej ekonomiky. Tento posun by mohol znamenať, že sa vrátime k prirodzenej teda sebestačnej ekonomike.


Koronavírus mení svet: Príbehy ľudí zo siedmich veľkomiest, ktorí vedú s nákazou vlastnú vojnu
Nový koronavírus sa rozšíril už do viac ako 140 krajín a zmenil každodenný život ľudí z celého sveta. Svoje skúsenosti zo siedmich veľkomiest naprieč štyrmi kontinentmi zdieľali redaktori pre South China Morning Post. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Natália Sollárová

Čím dlhšie bude kríza trvať a čím dlhšie budú existovať prekážky voľného pohybu osôb, tovaru a kapitálu, tým viac sa táto situácia bude javiť ako prirodzená,“ zdôrazňuje Milanovic vo svojom článku pre Foreign Affairs.


Aktuálna kríza zasahuje rovnako dopyt aj ponuku. Centrálne banky sa pokúšajú uľaviť ekonomike pomocou nízkych úrokov, to však nie je riešením pre manuálne pracujúcich, ktorí momentálne pracovať nemôžu. Nízke úroky tak ekonomiku vzpružiť nedokážu pretože nemá kto nakupovať.


Prechod k sebestačnej ekonomike bude vyvolaný prirodzeným ľudským pudom - strachom zo smrti.  Podľa ekonóma by sa teda vlády mali snažiť robiť všetko pre to, aby v čo možno najväčšej miere zabránili spoločenskému rozvratu. Ochraňovať by mali najmä tých, ktorí kvôli kríze prichádzajú a prácu a nemajú z čoho žiť.


Rakúsko zakrýva symboly EÚ, Taliansko ich nahrádza ruskou vlajkou. Západ končí a Čechov čaká veľká úloha
Udalosti okolo koronavírusu potvrdili, že Západ už stratil postavenie svetového hegemóna. Aj Európska únia je mŕtva. Rovnako skončila doba globálneho nomádstva. Ľudstvo však rozhodne lepšie nebude. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič