Rakúsky raj lyžiarov objavil koronavírus neskoro. Nákaza letela do sveta
25 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Svetoznáme rakúske mestečko Ischgl bolo zrejme ohniskom smrteľnej nákazy. Podľa všetkého sa odtiaľ šírila ďalej do Európy, najmä do Škandinávie. Informovali o tom aktuality.sk.


Lyžiarske stredisko Ischgl je ukryté hlboko v rakúskych Alpách, obýva ho len 1500 domácich. Vo februári či v marci však do jeho okolia zavítajú desiatky tisíc zahraničných návštevníkov. Už vtedy tam zúril koronavírus. Mnohí z návštevníkov si ho odviezli do Dánska, Nórska, Nemecka či na Island.

Keď už doma zaznamenali prvé prípady ochorenia Covid-19, niektorí mali spoločné jedno – nakazení boli krátko predtým v Ischgli. Jedno z ohnísk nákazy sa malo nachádzať v miestnom populárnom bare, ktorým sa premleli tisícky ľudí. "Vedeli, že je tu prvý potvrdený prípad, ale ďalej sa zabávali a prichádzali noví hostia,“ opisuje Slovenka, ktorá tam uviazla.

Koronavírus ako zámienka na sledovanie
Vytvorenie systému na sledovanie nakazených koronavírusom by nemalo byť ospravedlnením mimosúdneho dohľadu nad občanmi. Napísali Vedomosti.ru. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Jeden zo zamestnancov baru vraj ochorel už koncom februára. Karanténu však zaviedli až v piatok 13. marca. Starosta mestečka Werner Kurz pre nemecký Der Spiegel napriek tomu trvá na tom, že opatrenia zaviedli „v správnom čase“.

„Keď už bol objavený prvý prípad koronavírusu, mali hneď zasiahnuť, mali hneď zavrieť apres ski a bary, ale vyčkávali ešte pár dní. Až postupne zatvárali, keď už videli, že to je vážne,“ myslí si aj Slovenka. Nóri odhadujú, že asi 40 percent ich prípadov nákazy Covid-19 pochádza práve z rakúskych rezortov.

Dnes je Ischgl konečne uzavretý a život v meste sa zastavil. „Bol to chaos. Nevedeli sme, čo sa deje a čo s nami bude. Všetko sa udialo veľmi rýchlo,“ hovorí pre Aktuality.sk Slovenka. Hneď ako skončí karanténa, chce sa vrátiť domov, nemá žiadne známky nákazy. „My sme sem prišli zdraví a chceme aj zdraví odtiaľto odísť a nechceme nikomu doma ublížiť. Pôjdeme opäť do karantény, pretože chceme. Nechceme nikoho ohroziť.“

Aj Nemci utekajú domov. Denne sa vráti jedno malé mesto. 
Podľa Nemeckej spolkovej vlády sa v súčasnosti každý deň vracia zo zahraničia do Nemecka v priemere 10 000 Nemcov. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Peter Paľonder