Na Slovensku platí zákaz vývozu liekov pre ľudí do zahraničia
25 | 03 | 2020 I TASR

Na Slovensku platí zákaz vývozu liekov pre ľudí a výrobcov zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, zaregistrovaných alebo zaevidovaných na Štátnom ústave pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), do zahraničia.


Opatrenie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, platné od pondelka (23. 3.), podpísal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). V stredu o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Zákaz sa však nevzťahuje na držiteľa povolenia na výrobu liekov, ak humánny liek vyrába pre iný štát, a na výrobcu zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, ak zdravotnícku pomôcku alebo diagnostickú zdravotnícku pomôcku vyrába na základe zmluvy uzavretej pred vyhlásením núdzového stavu pre odberateľa v inom štáte.

Cieľom opatrenia je zabezpečiť bezproblémové zásobovanie obyvateľov Slovenska počas núdzového stavu. „Týmto opatrením chceme pacientom na Slovensku zabezpečiť prístup k liekom a zdravotníckym pomôckam a zamedziť tak prípadnému riziku ich nedostatku,“ doplnil minister zdravotníctva.

NRSR schválila zmeny v justícii, ÚVZ bude mať prístup k údajom operátorov
Štát bude môcť získavať od mobilných operátorov údaje o zákazníkoch, aby mohol identifikovať ľudí, ktorí sú alebo potenciálne môžu byť nakazení koronavírusom. V stredu o tom rozhodla Národná rada SR. V skrátenom legislatívnom konaní totiž schválila... Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | SITA