Matovič chce krvné rýchlotesty vyhodiť. Švajčiari ich ale začali práve zavádzať
25 | 03 | 2020 I Peter Paľonder
Počet ochorení na koronavírus vo Švajčiarsku naďalej rýchlo rastie, lebo mnohé tisíce z južných kantónov dlho po prevalení sa nákazy denne pendlovali do Talianka za prácou a Taliani k nim.

V súčasnosti je infikovaných viac ako 9 000 nakazených ľudí. Keďže vo Švajčiarsku sú riadne testy na COVID-19 tiež obmedzené počtom, v súčasnosti sa testujú iba pacienti so závažnými príznakmi. Počet nenahlásených prípadov bude pravdepodobne oveľa vyšší a Švajčiarsko stojí pred veľkou krízou.

Švajčiari však používajú takzvaný test PCR, pri ktorom sa gény Sars-CoV-2 vyhľadávajú v hltane a nosovom výtere. Čoskoro sa však vo Švajčiarsku bude používať aj iný druh testov. Ide o krvné rýchlotesty, ktoré hľadajú protilátky proti koronavírusu - a prinesú výsledok v priebehu niekoľkých minút. Presne také isté, ako máme aj na Slovensku. Matovič ich však chce vyhodiť.

Ako uvádza denník Schweizer Tages-Anzeiger, neuropatológ Adriano Aguzzi z Univerzitnej nemocnice v Zürichu chce tento týždeň začať testy protilátok „vo veľkom množstve“ až s 2000 pacientami denne.

Napriek tomu, že na Slovensku sú pochybnosti o výsledkoch týchto rýchlotestov, testy sa používajú aj vo svete. Testujú sa nimi ľudia v pokročilom štádiu ochorenia. Hoci je pravda, že sa nimi pandémia zastaviť nedá, lebo neidentifikujú nositeľa výrusu hneď od začiatku, testy sa používajú pri ľuďoch, ktorí majú už viditeľné zdravotné problémy.

Ich ďalšou výhodou je, že sa dajú použiť aj na identifikáciu tých, ktorí koronavírusovú infekciu už prekonali, vrátane tých, u ktorých sa po dlhšom čase nevyskytli žiadne alebo len malé príznaky. To by mohlo pomôcť napríklad pri identifikácii zdravotníckeho personálu, ktorý sa s odstupom času pri liečbe ľudí s liekom Covid-19 nemusí báť.

Krvné rýchlotesty môžu tiež pomôcť v hľadaní vakcíny a okrem iného odpovedať aj na otázku, ktoré protilátky chránia telo pred vírusom.

Denník N propaguje pochybnú nórsku firmu so zdravotníckymi pomôckami
Denník N dal na svojich stránkach priestor nadácii Zastavme korupciu, ktorá kritizuje predražené nákupy zdravotníckeho materiálu. Zároveň však propaguje pochybnú firmu z Nórska, ktorá poskytla rádovo nižšiu cenovú ponuku. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Gabriel Matta