Kollár otvoril rokovanie,do programu schôdze pribudol ďalší vládny návrh
25 | 03 | 2020 I TASR

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) otvoril druhý deň tretej schôdze Národnej rady (NR) SR. Poslanci by mali počas dňa diskutovať o vládnom návrhu na zmeny justícii pre ochorenie COVID-19, ktorý zahŕňa aj sprístupnenie dát od mobilných operátorov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.


Do programu schôdze pribudol vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý by sa mal prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci by mali v stredu rokovať aj po 19.00, až do prerokovania všetkých bodov programu.

V skrátenom legislatívnom konaní sa venujú poslanci aj návrhu na zmeny v justícii z dielne rezortu spravodlivosti. Počas dňa by mali o ňom i definitívne rozhodnúť. Návrh počíta s tým, že by mal ÚVZ SR možnosť používať dáta od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s

https://www.hlavnydennik.sk/2020/03/25/v-permanentnom-krizovom-stabe-je-i-byvaly-romsky-splnomocnenec-pollak/výnimkou obsahu správ.

Toto tajomstvo by nemalo zahŕňať iba lokalizačné dáta, ale aj informácie o tom, kto, komu a ako dlho telefonuje. Takéto možnosti by mal ÚVZ v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu s tým, že by zber a uchovávanie týchto dát trvalo najneskôr do konca kalendárneho roka.

Nová legislatíva obsahuje aj návrh, aby sa plynutie súkromnoprávnych lehôt v súvislosti s novým koronavírusom mohlo prerušiť. Upraviť by sa mohlo aj odvolávanie členov Súdnej rady SR.

AKTUALIZOVANÉ: V SR pribudlo 12 prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich je 216
Na Slovensku pribudlo počas utorka (24. 3.) 12 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 216. Na stredajšom tlačovom brífingu o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič... Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | TASR