Záchranári horskej služby našli telo muža, ktorý v nedeľu spadol zo štítu Vysoká
24 | 03 | 2020 I SITA

Záchranárom Horskej záchrannej služby (HZS) sa včera v popoludňajších hodinách napriek komplikovaným poveternostných podmienkam, sneženiu a silnému nárazovému vetru podarilo nájsť telo slovenského turistu, bez známok života. 53-ročný muž spadol ešte v nedeľu zo štítu Vysoká.


Telo bolo nájdené pod severnou stenou Vysokej. Záchranári o tom informujú na svojej stránke. Pád v nedeľu bezprostredne nahlásil jeho 34-ročný synovec, ktorý na štít dorazil o chvíľu neskôr. Kým prvý turista zišiel dolu samostatne, po druhom bola rozbehnutá pátracia akcia. Za podmienok zlepšeného počasia sa záchranári pokúsia o jeho transport za pomoci leteckej techniky Letky ministerstva vnútra.

Na Slovensko dorazilo 2,5 milióna kusov jednorazových ochranných rúšok
Na Slovensko v utorok dorazilo 2,5 milióna kusov jednorazových ochranných rúšok, 50.000 kusov testerov, 20.000 kusov ochranného oblečenia a 25.000 kusov ochranných okuliarov. Časť bola darom od súkromných spoločností. TASR o tom informoval hovorca... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | TASR


„Naďalej apelujeme na turistov, aby v tomto období zvážili akýkoľvek pohyb vo vysokohorskom prostredí. Dôrazne vyzývame turistov, aby dodržiavali nariadenú karanténu v prípade, že sa vrátili zo zahraničia, alebo sa u nich, alebo ich blízkych prejavili príznaky koronavírusu. Ak sa rozhodnete navštíviť hory, choďte maximálne vo dvojici, pre prípad, ak by bolo nevyhnutné poskytnutie pomoci, či kontaktovanie záchranárov. Odporúčame túry na nižšie položených turistických chodníkoch. Dodržujte uzáveru a prihliadajte na vývoj počasia a aktuálne poveternostné podmienky!“ zdôrazňujú záchranári na svojej stránke s tým, že v horskom teréne sú chodníky zľadovatelé, a hrozí riziko pošmyknutia.

Vo vysokohorskom teréne je vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva. Pohyb vo vysokohorskom teréne si v týchto dňoch vyžaduje individuálne vyhodnotenie lavínovej situácie.

Školy budú zatvorené do odvolania, uviedol minister školstva
Všetky školy na Slovensku budú do odvolania zatvorené. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | SITA