Ako vás môžu okuliare zachrániť pred koronavírusom?
24 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Ako sa ukázalo, nosenie okuliarov, či už slnečných alebo dioptrických, vám môže pomôcť zabrániť tomu, aby ste sa nakazili stále viac šíriacim sa vírusom Covid-19. Ako je to možné?


„Okuliare môžu poskytovať ochranu pred postriekaním alebo kvapôčkami, takže by vás mohli ochrániť pred vystavením sa chorobám ako SARS-CoV-2,“ uviedla Lucy Wilsononová, profesorka oddelenia pohotovostných zdravotných služieb na univerzite v Baltimore pre denník HuffPost, ktorý o danej veci informuje.

„Sliznice vrátane oblasti očí sú bežným spôsobom, ako môže vírus vstúpiť do tela,“ dodala Wilsonová.

Španielska armáda nachádza v domovoch dôchodcov zanedbané, opustené a často aj mŕtve telá pacientov
Španielski vojaci, ktorí pomáhajú v boji proti pandémii koronavírusu, uviedli, že starší pacienti v domovoch dôchodcov sú opustení bez hygienickej starostlivosti a v niektorých prípadoch aj mŕtvi vo svojich posteliach, informuje BBC. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Existujú isté protokoly, ktoré kážu zdravotníkom a lekárom, aby pri práci a pri stretnutí s potenciálne nakazeným pacientom nosili ochranné okuliare. Existuje však ďalší dôvod na zváženie okuliarov, aj keď zrovna nie ste zdravotníckym pracovníkom.


V čase pandémie vírusu Covid-19 sme všetci boli upozornení, aby sme sa nedotýkali našich tvárí, čím sa môžeme vyhnúť nákaze. Tváre sa nevedome dotkneme počas dňa v priemere 24-krát. Zabrániť dotýkaniu sa tváre je skutočným problémom aj pre doktorov, ktorí naň upozorňujú. Príkladom je aj Sara Codyová, ktorá vystúpila s rečou o koronavíruse a v momente, keď odporučila sa tváre nedotýkať sa jej dotkla.






Ako uviedla profesorka Wilsonová, okuliare podvedome bránia dotyku tváre rukami.

„Okuliare môžu pomôcť zabrániť ľuďom v tom, aby sa dotýkali ich tváre, najmä ich očí, cez ktoré sa infekcia dostane do tela.“ Pre niektorých ľudí, ktorí už nosia lekárom predpísané okuliare však dodala, „nasadením nových okuliarov by sa frekvencia dotykov tváre mohla v tomto prípade zvýšiť.“




Ak naozaj nepotrebujete okuliare, ale chcete využiť túto užitočnú pomôcku, Wilsonová uviedla, že slnečné okuliare „majú rovnaký účinok“ ako iné formy okuliarov. Je dôležité sa dôkladne uistiť, že ich udržujete v dezinfekcii. „Okuliare sa dajú čistiť mydlom a vodou,“ dodala.

„Podľa výskumu epidemiológov môže vírus Covid-19 pretrvať vo vzduchu až 30 minút až na vzdialenosť 4,5 metra. Týmto spôsobom sa môže vírus ľahko zachytiť na nechránenom povrchu oka, z ktorého je vírus následne prenesený slzami cez slzné cesty do nosa. A práve z nosnej sliznice môže byť daný vírus vdýchnutý do dýchacích ciest a následne do pľúc. Preto by nemal nikto zabúdať na oči, ktoré musia byť rovnako chránené pred potenciálnou nákazou,“ uviedol Mudr. Lackovič, uznávaný oftalmológ.

Karanténa alebo väzenie? Taiwan sleduje súkromné telefóny občanov, aby dohliadal či neopúšťajú domovy
Plán Taiwanu na zvládnutie epidémie koronavírusu zahŕňa bezpečnostný program, ktorý využíva súkromné mobilné telefóny taiwanských občanov na sledovanie ich pozície a na zabezpečenie toho, aby neporušovali karanténne príkazy, informuje... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka