Ako si doma vyrobiť dezinfekciu rúk? Tu je recept od expertky
23 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Prípravky na dezinfekciu rúk sú v dnešnej dobe väčšinou vypredané. Ak ale máte potrebné suroviny, môžete si niečo podobné vyrobiť aj sami.


Britský Daily Mail zverejnil recept chemičky Michelle Wong. Vraj účinne zlikviduje vírusy na koži.






Recept znie: 96-percentný etanol (tretina šálky), trojpercentný peroxid vodíka (1 polievková lyžica), destilovaná voda (pol polievkovej lyžice) a vysoko koncentrovaný glycerín (štvrť polievkovej lyžice). Dané pomery sú prispôsobené výrobe menšieho množstva. Podľa Michelle Wong je podstatné, aby obsah alkoholu prekračoval hranicu 60 percent, len tak dokáže roztok zlikvidovať vírusy.

"Jednotlivé ingrediencie zmiešate spolu a vytvorí sa emulzia, ktorá by mala dokázať dezinfikovať ruky od prítomnosti vírusu. Prítomnosť glycerínu je v tomto prípade nutná kvôli podráždeniu z alkoholu," dodala chemička.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), odporúča vlastný recept na koncentrát dezinfekčného prostriedku. WHO vo svojom recepte odporúča až 96%-ný etanol v objee 8 333 ml, zmiešať s 3%-ným peroxidom vodíka v objeme 417 ml a 98%-ný glycerol v objeme 145 ml.

V súčasnosti nie je známy žiadny dôkaz, že by éterické oleje, ako je levanduľa a čajovník, pomohli zastaviť šírenie tohto konkrétneho vírusu, takže akýkoľvek recept pre kutilov, ktorý obsahuje iba tieto zložky, je neúčinný.  


Ak chcete dosiahnuť požadovaný výsledok s obsahom vonných látok, môžete skúsiť zmiešať napríklad jednu štvrtinu šálky aloe vera gélu a dve tretiny šálky 99% alkoholu.


Tí, ktorí sú v pokušení piť denne tvrdý alkohol, ako prevenciu pred koronavírusom, budú sklamaní. "Nebude to fungovať," hovorí Wong, "pretože to nie je dostatočne vysoká koncentrácia na to, aby zabila baktérie."


Zvyšok sveta sa má čo učiť. Na vypátranie nakazených majú v Singapure detektívov
Singapuru, jednému z prvých miest postihnutých koronavírusom, sa darí zostať o krok vpred pred nebezpečnou nákazou. Ako to urobili a je už príliš neskoro na zvyšok sveta? Odpoveď na túto otázku sa pokúsil priniesť portál britskej... Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová