Pitvy z Talianska ukázali problém s imunitou. Máme čas sa brániť bez očkovania
22 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Ako si v čase šírenia koronavírusu posilniť imunitu, čo jesť, prečo je dôležitý spánok, ako športovať? Rozhovor s výživovým špecialistom Martinom Čupkom priniesol portál sme.sk.


"Keď panuje obava pred nákazou, treba konzumovať nutrične bohaté potraviny, ktoré obsahujú nielen veľa kalórií, ale aj mikroživín, ako sú vitamíny, minerály a stopové prvky," uviedol Martin Čupka, špecialista na športovú výživu, diplomovaný lektor a školiteľ na kurzoch pre výživových poradcov. Zdôraznil, že tieto potraviny nás ochránia pred vírusom.

Masové vykupovanie múky či trvanlivých potravín, ktoré ľudia prevádzali okamžite po správach o vypuknutí pandémie, bol podľa neho logický prístup, ale nie celkom správny. "Ak by bol hladomor, cukor a múka nám zachránia život. Neprežívame však hladomor, potravín bude dostatok, preto je vhodné sa sústrediť na potraviny, ktoré sú plné aj iných vecí ako len prázdnej energie."

Na aké potraviny sa teda zamerať, aby sme si zvýšili imunitu? Dôležité sú podľa odborníka vitamíny a antioxidanty. "Je to vitamín C, probiotiká, zinok či selén. Tieto látky vieme získať aj z prirodzenej potravy. V prípade probiotík bryndza, kyslá kapusta či kefír. Treba si uvedomiť, že baktérie v črevách tvoria až 75 percent imunity." Práve z pitevných správ ľudí, ktorí v Taliansku zomreli na koronavírus, sa ukázalo, že jednou z hlavných príčin úmrtia bola prehnaná autoimunitná reakcia v ich pľúcach.

Martin Čupka pripomína, že pokiaľ máme v dobrom stave črevo, najmä hrubé, vieme si imunitu posilniť. "Dôležité je aj tmavé bobuľovité ovocie ako čučoriedky, černice či brusnice. Obsahujú najviac antioxidantov zo všetkých druhov ovocia a efektívne bojujú s vírusovými infekciami."

Gates o koronavíruse: „Digitálne certifikáty“ pre ľudí budú nevyhnutné!
Bill Gates v súvislosti so stavom ekonomiky na Reddit.com uviedol, že bude potrebné kontrolovať, kto bol testovaný, kto očkovaný a kto sa zotavil. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD