5 dôležitých informácií, ktoré by ste mali pri nakupovaní v supermarketoch vedieť
22 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Zatiaľ čo mnoho reštaurácií, obchodov a služieb je zatvorených s cieľom spomaliť šírenie COVID-19, supermarkety zostávajú otvorené. Supermarkety zaisťujú zákazníkom dostatok tovaru a nie je potrebné zhromažďovať základné potraviny. Obchody zavádzajú špeciálne nákupné hodiny pre staršie a zraniteľné skupiny obyvateľstva. Píše weforum.org


Reštaurácie, krčmy, salóny krásy, múzeá a telocvične na celom svete sa uzatvárajú ( v niektorých prípadoch na dobu neurčitú ) s cieľom, aby spomalili šírenie vírusu COVID-19. Nnašťastie, supermarkety zostávajú otvorené. Avšak práve supermarkety po celej Veľkej Británii, Európe, USA a Austrálii robia zmeny v plánovaní, aby uspokojili zvýšený dopyt a zaistili bezpečnosť zamestnancov.

Supermarket Tesco, ktorý prevádzkuje viac ako 3 400 obchodov po celej Veľkej Británii, napríklad oznámil „zmeny s cieľom zjednodušiť to, čo robíme, vytvoriť skvelý nákupný zážitok a podporiť našich usilovných kolegov“.

Pre ľudí, ktorí sú zvyknutí chodiť do obchodu každý deň, kedykoľvek a takmer vždy nájdu to čo chcú, sa tieto zmeny môžu javiť prekvapujúco a takisto sa môžu stať aj ďalším zdrojom úzkosti počas tejto pandémie. Spermarkety však chcú, aby ste to vedeli, že vôbec netreba panikáriť. V obchodoch je veľa potravín a spotrebného materiálu pre všetkých a tieto zmeny zaistia, že budú v dohľadnej budúcnosti naďalej dostupné.
Tu je 5 vecí, ktoré supermarkety chcú aby ste vedeli:


  1.  Neprepadajte panike, ak vidíte prázdne police
    Prázdne police neznamenajú nedostatok potravín a spotrebného materiálu. Jednoducho to znamená, že obchody a dodávateľské reťazce musia dohnať zvýšený dopyt.
    „Náš dodávateľský reťazec prežíva v tejto kríze skutočne bezprecedentnú udalosť. V Spojených štátoch sme nikdy podobné úrovne nevideli. A to v skutočnosti ovplyvňuje dodávateľské reťazce, “povedal Greg Ferrara, prezident Národnej asociácie výrobcov v Spojených štátoch. „Takže, keď idete do obchodu, a vidíte prázdne police, to znamená, že chvíľu trvá, kým produkt "pritečie" cez dodávateľský reťazec späť do obchodov. Ale prichádza. Prechádza cez naše sklady. Prichádza do obchodov. V dodávateľskom reťazci je veľa tovaru, “ vysvetlil.
    "Potrebujeme čas, aby sme dobehli ( dopyt )."
    Niektoré reťazce supermarketov redukujú sortimenty produktov, aby sa mohli zamerať na tie základné. "Máme 20 rôznych veľkostí a štýlov cestovín, znižujeme ich na šesť."
    S cieľom umožniť zamestnancom zamerať sa na „dokladanie tovaru do regálov, a pomáhaniu pri zabezpečovaní základných potravín, ktoré hľadáte, a predchádzaniu plytvania“, Tesco uzavrie pulty na mäso, ryby a lahôdky a šalátové bary. Očakávajte, že kaviarne, pizzerie a kávovary budú zrušené aj v obchodoch.
    To neznamená, že nám dochádza mäso, šalátová zelenina alebo kávové zrná; znamená to, že tieto položky si musíte pripraviť doma.

  2. Ak každý nakupuje spravodlivo, je dosť jedla
    V snahe vyrovnať sa s prerušením v dodávateľskom reťazci, obchody povzbudzujú zákazníkov, aby kupovali iba to, čo potrebujú. Belgický reťazec supermarketov Colruyt uviedol, že hromadenie potravín nie je „naozaj potrebné“, pretože je k dispozícii dostatok tovaru.
    Minulý týždeň ľudí na celom svete zachvátila nákupná panika a kupovali napríklad aj masívne množstvo toaletného papiera. Niektoré supermarkety preto obmedzujú nákupy, aby sa zaistilo, že ich bude pre každého dosť. Tesco obmedzuje nákup všetkých položiek na tri na zákazníka, aby sa zabránilo zbytočnému hromadeniu, zatiaľ čo Sainsbury's obmedzuje toaletný papier, mydlo a mlieko na dva kusy pre jedného zákazníka.

  3. Supermarkety hľadajú zamestnancov, aby zvládli dopyt
    Zatiaľ čo mnoho ľudí, najmä v maloobchode a pohostinstve, čelí prepúštaniu,  supermarkety vo veľkom zamestnancov naberajú. Vo Veľkej Británii má spoločnosť Co-op k dispozícii 5 000 nových dočasných pracovných miest a nabáda ľudí, aby šli do najbližšej predajne s cieľom „začať pracovať za pár dní“.

  4. Starší a zraniteľní ľudia majú svoju vlastnú nákupnú hodinu
    Vieme, že starší ľudia a tí, ktorí majú zdravotné problémy, čelia vyššiemu riziku komplikácií a smrti.
    Aby sa zaistilo, že táto časť populácie bude mať dostatok potravín a spotrebného materiálu a aby sa znížilo riziko kontaktu s vírusom, supermarkety na celom svete pre nich organizujú špeciálne nákupné hodiny.
    Čas vyhradený pre seniorov má aj Billa  a to medzi 08:00 a 09:00. Tesco medzi 09:00 a 10:00. Kaufland a Lidl medzi 13:00 a 14:30.

  5. Zamestnanci supermarketu veľmi tvrdo pracujú a vystavujú sa osobnému riziku
    Zatiaľ čo sa schovávate doma, zamestnanci supermarketov každý deň naďalej pracujú a vystavujú sa riziku. Každý deň prichádzajú do styku so stovkami alebo tisíckami ľudí, ktorí môžu byť nakazení a bez príznakov. Mnoho obchodov, vrátane spoločností Tesco a Whole Foods, zavrie obchod skorej, aby zamestnancom umožnil sanitáciu obchodu, doplnenie zásob a samozrejme odpočinok.
    Čo môžte urobiť? Stačí aj jednoduché „ďakujem“, keď sa si všimnete, že zamestnanec dopĺňa cestoviny.


7 mýtov o koronavíruse
Nie všetko, čo počujete, je pravda. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Mário Martinka