Rusko testuje niekoľko prototypov vakcíny proti Covid-19
20 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Ruské výskumné centrum pre virológiu a biotechnológiu testuje niekoľko rôznych prototypov vakcín proti najnovšiemu koronavírusu Covid-19. Informuje portál RT.


Tento týždeň inštitút „začal štúdie imunity na citlivých laboratórnych zvieratách ... a to so všetkými vyvinutými prototypmi vakcín,“ uviedla v piatok vo svojom vyhlásení agentúra Rospotrebnadzor.

"Zloženie, dávka a spôsob podania budúcej vakcíny sa stanoví pomocou týchto testov. Vedci očakávajú, že zavedenie vakcíny bude možné v štvrtom štvrťroku 2020," píše sa vo vyhlásení.



Výskumný ústav ruského ministerstva zdravotníctva predtým uviedol, že vývoj prototypu vakcíny môže trvať štyri až šesť mesiacov s trojročným časovým plánom pre konečný produkt, ale vedci z ústavu tvrdia, že by mohla prísť oveľa skôr.

Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá minulý týždeň vyhlásila pandémiu kvôli koronavírusu Covid-19, odhadovala, že zavedenie vakcíny môže trvať 12 až 18 mesiacov, pričom počiatočné skúšky sa začnú do štyroch mesiacov.

Čína manipuluje s počtami nakazených, tvrdí lekár z Wu-chanu
Počet pacientov s novým koronavírusom v meste Wu-chan, ohnisku nákazy v Číne, zmanipulovali počas minulotýždňovej návštevy prezidenta Si Ťin-pchinga, povedal vo štvrtok miestny lekár pre japonskú tlačovú agentúru Kjódó. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR