FBI zatkla pakistanského lekára, ktorý sa pokúšal zapojiť do ISIS
20 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Pakistanský lekár a bývalý zamestnanec prestížneho amerického výskumného strediska bol zatknutý za obvinenie z terorizmu potom, čo povedal informátorom FBI, že sa snaží pripojiť k islamskému štátu, v nádeji, že v ich mene bude zabíjať. Informuje portál Times of India.


FBI zatkla 28-ročného lekára Muhammada Masooda na letisku v Minneapolise. Pakistanca obvinili z materiálnej podpory teroristickej organizácie.

Masood, ktorý predtým pôsobil ako koordinátor výskumu na váženej klinike v Rochesteri, býval v USA na základe pracovného víza, uviedli prokurátori. Začiatkom januára prezradil niekoľkým plateným informátorom FBI o svojej túžbe vstúpiť do islamského štátu (IS, predtým ISIS) a prisľúbil vernosť svojmu vodcovi, pod dojmom, že informátori boli tiež členmi neslávnej teroristickej skupiny.

"Je toho toľko, čo som tu chcel urobiť ... ospravedlňujem sa, ale uvedomil som si, že by som mal pomáhať svojim bratom a sestrám,“ uviedol mladý lekár, pričom sa zdá, že tým myslel ľudí v Sýrii, kde je IS aktívna.

Nemecko povoláva vojenské zálohy na boj s koronavírusom
Nemecko nasadí svoje spolkové obranné sily Bundeswehr na pomoc civilným orgánom v boji proti vírusu Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


V jednom okamihu vyšetrovania informátor zorganizoval videohovor medzi Masoodom a mužom, o ktorom sa domnieval, že je veliteľom IS v zámorí, pričom lekár údajne uviedol, že je pripravený pripojiť sa k teroristickej skupine ako zdravotník na bojovom poli.

Jednému z informátorov FBI tiež povedal, že chce „bojovať v prvej línii a pomáhať zraneným bratom“ v Sýrii, Iraku alebo severnom Iráne.

FBI tvrdí, že záujem o Masooda vyvrcholil začiatkom tohto roka po tom, čo zverejnil na sociálnych médiách príspevok, kde vyjadril svoj úmysel pripojiť sa k militantnej skupine.

Rúhání sľubuje Iránu podniknúť ďalšie kroky, aby pomstil Solejmáního vraždu
Iránsky prezident Hassan Rúhání ocenil armádu svojej krajiny za to, že „stojí pevne“ proti USA a tiež prisľúbil, že sa podniknú ďalšie kroky na dosiahnutie pomsty za vraždu generála Gásema Solejmániho. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Marek Molnár