Koronavírus nemá vplyv na rozvoj obchodu medzi Ruskom a Čínou
19 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Kým koronavírusová pandémia spôsobuje katastrofu na svetových trhoch, objem obchodu medzi Ruskom a Čínou rastie, oznámil ruský generálny konzul Vladimir Oschepkov. Informuje portál RT.


"Podľa našich predbežných výpočtov sa objem nákladnej dopravy medzi našimi krajinami postupne zvyšuje," uviedol diplomat pre portál RIA Novosti.

Každý deň prechádza hranicami v oboch smeroch viac ako 300 nákladných vozidiel a až 35 vlakov. Ruskí dopravcovia prepravujú hlavne drevo, sóju, uhlie, rudu a hnojivá, ktoré sú v Číne potrebné kvôli začiatku sezónnych poľných prác.

MIMORIADNE: Akciové trhy sa dnes prudko prepadli
Wall Street čelí ďalšiemu prudkému prepadnutiu, pretože stimulačné opatrenia vlád v reakcii na globálnu koronavírusovú krízu nedokázali zapôsobiť na investorov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Generálny konzul poznamenal, že opatrenia zavedené s cieľom obmedziť šírenie vírusu Covid-19 majú vplyv na bilaterálny obchod, ale akonáhle sa obmedzenia zrušia, rýchlo sa obnovia.

Čínske hospodárstvo sa pomaly zotavuje z pandémie, o ktorej sa predpokladá, že pochádza z provincie Hubei. Mnoho spoločností, domácich i zahraničných, už obnovilo svoju prevádzku v celej krajine, ale niektorí analytici tvrdia, že výrobná kapacita nebola úplne obnovená.

Podľa Oschepkova sa približne 90 percent exportne orientovaných zariadení v čínskych regiónoch hraničiacich s Ruskom, už vrátilo do práce.

Obrat obchodu medzi týmito dvoma krajinami dosiahol minulý rok nový rekord, keď vzrástol o viac ako tri percentá a prekonal tak hranicu 110 miliárd dolárov. Pričom objem obchodu v prvých dvoch mesiacoch tohto roka opäť rástol.

Ruský senátor žiada zrušenie všetkých sankcii, aby sa zabránilo globálnej kríze
Covid-19 môže poslať globálnu ekonomiku do zdĺhavej recesie, ale zrušenie všetkých sankcií, ktoré nie sú podporované OSN, by mohlo pomôcť zabrániť katastrofe, tvrdí ruský senátor. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Marek Molnár