Koronavírus by kvôli karanténe mohol zmutovať. Môže byť zákernejší, tvrdia čínski vedci
19 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa expertov z čínskeho mesta Wu-chan by masová izolácia ľudí mohla viesť k mutácii v genetickom zložení vírusu.


Ľudia infikovaní koronavírusom by mohli mať miernejšie príznaky choroby. V niektorých prípadoch by dokonca príznaky v rannom štádiu nákazy mohli vymiznúť úplne. To by v konečnom dôsledku mohlo viesť k tomu, že prítomnosť vírusu buďe ťažšie odhaliteľná.


Kľúčovým dátumom, po ktorom vedci začali pozorovať zmeny u nakazených, bol 23. január. V tej dobe bola na Wu-chan uvalená karanténa a ľudia nemohli opúštať svoje domovy. Čínski špecialisti na vírusové ochorenia, na čele s doktorkou Čan Čangovou, začali u pacientov zaznamenávať nezvyčajný trend.


Štúdia z Talianska: Na COVID-19 zomierajú ľudia s vážnymi diagnózami
Drvivá väčšina úmrtí, ku ktorým v Taliansku došlo v dôsledku nového koronavírusu, má jednoznačnú súvislosť s ďalšími vážnym ochoreniami. Štúdia Národného inštitútu zdravia so sídlom v Ríme tak vrhá na situáciu nové svetlo. Informuje... Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Natália Sollárová

Zistili sme, že prvotné príznaky pacientov, ktorí boli prijatí po 23. januári, sa začali líšiť od tých, ktorí boli prijatí už skôr, čo so sebou prinieslo nové diagnostické výzvy,“ píše sa v novej čínskej štúdii.


Niektorí pacienti nakazení vírusom COVID-19, ktorí boli prijatí pred 23. januárom, výraznejšie vykazovali symptómy akými sú horúčka, únava, či bolesť svalov. Po tomto dátume už síce príznaky neboli tak výrazné, avšak priebeh ochorenia mal byť zákernejší.


Nová štúdia zaoberajúca sa koronavírusom tak tvrdí, že po karanténe sa celkovo znížil výskyt príznakov. Výskyt horúčky sa znížil o 50 percent, únava o 70 percent a bolesť svalov sa u pacientov znížila až o 80 percent.


Čína nehlási po prvý raz žiadne nové prípady nákazy koronavírusom
Čína vo štvrtok nehlásila po prvý raz žiadne nové domáce prípady nákazy koronavírusom, odkedy ich začala v januári zaznamenávať. Narástol však počet infekcií zavlečených zo zahraničia, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR