Šírenie koronavírusu je cenou za Schengen a globalizovaný svet, tvrdí Klaus
17 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa exprezidenta Českej republiky (ČR) Václava Klausa buďe mať koronavírus enormné ekonomické dopady. Zraniteľnosť dnešného sveta vidí najmä v globalizácii.


„Neverím svojim vlastným očiam, keď odborníci z našich bánk a finančných inštitúcií tvrdia, že ekonomický rast Českej republiky môže byť v roku 2020 polovičný oproti tomu, čo bolo v rôznych prognózach predpokladané,“ píše vo svojom komentári k aktuálnej situácii Klaus.


Veľmi zreteľne sa ukazuje výška ceny za nadmernú otvorenosť sveta, za to, že na hraniciach nemusíme ukazovať pas. Je to cena za Schengen, teda za Európu bez hraníc, čo sme sa niektorí snažili nahlas hovoriť už dlhé roky, píše Klaus. Väčšine ľudí toto nebezpečenstvo nevysvetlila ani obria vlna masovej migrácie v roku 2015 a nie som si istý, že to väčšine ľudí dosttočne ozrejmí pandémia koronavírusu. "To, že nemôžeme kontrolovať, kdo a odkiaľ do našeho štátu prichádza, nie je žiadne víťazstvo slobody, ale obrovské riziko a potenciálna prehra nás všetkých," napísal Klaus pre iDNES.cz.

Súčasná kríza podľa neho poukazuje na to, že stabilita ekonomiky a spoločnosti je na oveľa menšej úrovni, ako sme predpokladali. Podľa Klausa tiež môžeme očakávať, že pandémia koronavírusu so sebou prinesie ako krátkodobé, tak aj dlhodobé ekonomické následky.


Koronavírus prináša nebezpečenstvo menovej vojny
Nový koronavírus zvyšuje riziko návratu menových vojen. Od finančnej krízy v roku 2008 už uplynula viac ako dekáda a svet sa mohol pripraviť na ďalší globálny pokles. Ale tento čas nevyužil veľmi dobre. Komentár priniesli Financial Times. ... Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Natália Sollárová

Veľký šok aktuálne nastáva nielen na strane ponuky, ale rovnako aj dopytu. „Naša ekonomika (a nielen naša) je zraniteľná,“ dopĺňa Klaus s tým, že podľa jeho názoru sa už nemôžeme vyhnúť situácii, v ktorej by pandémia koronavírusu po sebe nezanechala makroekonomické následky.


Exprezident ČR na záver svojej úvahy prichádza s apelom, v ktorom zdôrazňuje potrebu rozumieť dnešnej krízovej situácii ako príležitosti na búranie priekop. Tvrdí zároveň, že kríza odhaľuje aj to, že niektoré veci sa musia stať oveľa väčšou prioritou ako tie zdanlivo aktuálne politické. 


Nemecko je na pokraji hospodárskeho kolapsu
Nemecko má najväčšie hospodárstvo v Európe a je veľmi dôležité pre úspech Európskej únie. Nemecká hospodárska situácia sa však začína meniť, zverejňované údaje vykazujú spomalenie. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Mário Martinka