Jediným spôsobom, ako chrániť starších väzňov pred koronavírusom, je ich prepustenie
17 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Vzhľadom na smrteľné ohrozenie mnohých starších väzňov v USA sa uvažuje o myšlienke, že ich predčasne prepustia, nakoľko sa smrtiaci vírus šíri aj vo väzniciach, informuje HuffPost.





COVID-19 sa oficiálne šíri aj vo väzenskom systéme Spojených štátov amerických. Väzni a zamestnanci väzenia majú pozitívne testy na prítomnosť koronavírusu v Pensylvánii či vo Washingtone.

Úradníci verejného zdravotníctva varovali pred nebezpečenstvom šíriaceho sa koronavírusu vo väzeniach po tom, ako bolo v Číne na začiatku prepuknutia nákazy infikovaných viac ako 500 väzňov.

Má Trumpov príspevok o „čínskom víruse“ rasistický podtón? Milióny ľudí ostalo rozhorčených
Prezident Donald Trump v pondelkovom statuse na Twitteri označil vírus COVID-19 za „čínsky vírus“, čím spustil okamžitú vlnu odporu, informuje HuffPost. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Timotej Dudka





Hlavným zdrojom obáv je väzenská populácia vo veku nad 55 rokov, čo je veková kategória, ktorá je najviac ohrozená. V tejto vekovej kategórii je v súčasnosti takmer 125 000 väzňov - počet, ktorý sa za posledné dve desaťročia štvornásobne zvýšil. Z týchto väzňov je viac ako 26 000 osôb starších ako 65 rokov.


Prepustenie väzňov, u ktorých sa objavili „mimoriadne a presvedčivé“ dôvody na predčasné prepustenie je veľmi zriedkavé. Predčasné prepustenie sa zvyčajne udeľuje v prípadoch terminálnych ochorení alebo staroby. Takýchto prípadov v USA je zaznamenaných zhruba 6% z celkových prepustení.




Odborníci tvrdia, že tentokrát je prepustenie starších osôb nevyhnutné, aby sa zabránilo hromadným úmrtiam v amerických väzniciach. Sudcovia v štáte Ohio už podnikajú kroky na dosiahnutie tohto cieľa.

Irán taktiež začiatkom tohto mesiaca prepustil takmer 54 000 väzňov v dôsledku koronavírusu.

Polícia v New Orleans rozháňa kvôli epidémii žúrujúcich turistov (VIDEO)
V sobotu v noci boli davy na slávnej Bourbon Street v New Orleans rozhorčené, keď policajní dôstojníci vynútili zákaz mestských hromadných zhromaždení uprostred pandémie koronavírusu, informuje HuffPost. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Timotej Dudka