AKTUALIZOVANÉ: Andrej Kiska sa vzdá poslaneckého mandátu
17 | 03 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Exprezident a predseda strany Za ľudí Andrej Kiska sa vzdá mandátu poslanca Národnej rady (NR) SR, ktorý získal vo februárových parlamentných voľbách.Upozornil na to portál tvnoviny.sk.


Predseda SaS Richard Sulík po rokovaní politických strán v parlamente túto informáciu nepotvrdil. Povedal však, že ak sa Kiska vzdá poslaneckého mandátu, neprekvapí ho to.

Strana Za ľudí dostala v parlamentných voľbách 5,77 percenta hlasov, čo jej prinieslo 12 kresiel v národnej rade. O Kiskovom neuplatnení si mandátu sa špekulovalo od začiatku.

Pre zdravotné problémy nechodil ani na rokovania o vytvorení vlády. Dosiaľ nepovedal, aká bude jeho politická budúcnosť, či odíde aj z čela strany.

Ako o jeho nástupkyni na pozícii predsedníčky strany sa hovorí o Veronike Remišovej.
Aktualizácia:

Informáciu už podľa Deníka N potvrdila Veronika Remišová po stretnutí lídrov strán v parlamente. Kiskovým náhradníkom v parlamente by mal byť Tomáš Lehotský, ktorý kandidoval z 12. miesta kandidátky. Dôvody podľa Remišovej oznámi Kiska sám neskôr.

 

Kiska možno skončí v politike nadobro. Volebný výsledok zasadil tvrdú ranu jeho sebavedomiu
To, že sa strana Za ľudí rozhodla vstúpiť do koaličných rokovaní ešte neznamená, že Andrej Kiska v politike neskončí úplne. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Aktualizácia o 16.15. hod.:

Exprezident Andrej Kiska (Za ľudí) nenastúpi do parlamentu, ostáva však predsedom strany. Informoval o tom na sociálnej sieti. Ako dôvod uviedol zlý zdravotný stav.

„Avšak vzhľadom na môj zdravotný stav sa vzdávam mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Roky politického zápasu o lepšie a spravodlivejšie Slovensko sa podpísali aj na mojom zdraví, preto potrebujem nejaký čas na regeneráciu,“ uviedol na sociálnej sieti. Kiska tiež napísal, že naďalej ostáva predsedom strany.

Andrej Kiska sa už krátko po voľbách prestal zúčastňovať vyjednávaní o budúcej koalícii, ako dôvod uviedol zhoršený zdravotný stav. Na týchto rokovaniach ho zastupovala podpredsedníčka strany Veronika Remišová.