Zatvorená škola. Ako učiť deti doma ... a nezblázniť sa
16 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Pre väčšinu detí asi splnený sen, pre mnohých rodičov starosti navyše. Nový koronavírus spôsobil, že z domácich úloh sa zrazu stala domáca škola. Treba dodržiavať režim alebo radšej vyhlásiť prázdniny?


Využiť karanténu na mimoriadne prázdniny je určite lákavá predstava. Deti by sa mohli hrať od rána do večera, žiadne trápenie s domácimi úlohami, rozvozom do škôl ani na krúžky. Takmer dovolenkový režim. Väčšie starosti robí hádam len to, ako ich odtrhnúť od telky či mobilných zariadení. A vlastne ešte niečo, keďže sú v mnohých rodinách teraz možno až neobvykle všetci doma, musia to spolu nejako vydržať. Niektorí rodičia zas potrebujú bez ohľadu na vírus chodiť do práce a potom, navyše, riešiť aj učenie svojich detí. Ďalším sa domácnosť zároveň zmenila na „home office“. To všetko robí situáciu ešte náročnejšou.

Niektorí z rodičov na sociálnych sieťach zdieľajú svoje pocity, aké je ťažké pracovať a súčasne zabezpečiť i vzdelávanie dieťaťa, zvlášť, ak ide o prvákov alebo druhákov, ktorí ešte vyžadujú viac asistencie. Okrem toho, deti majú teraz menej sociálnych kontaktov, stretávanie s kamarátmi je obmedzené a tak ďalšou úlohou rodičov je riešiť, čo s takým množstvom voľného času.
Ako učiť doma podľa odborníkov?

Denník N sa opýtal niektorých odborníkov. Ustálený režim odporúča špeciálna pedagogička Soňa Pekarovičová, ale zároveň necháva priestor aj pre viac voľnosti. Deti by mali vedieť, čo môžu očakávať a kedy. Dohoda podľa nej môže vyzerať napríklad tak, že po raňajkách bude učenie slovenčiny alebo matematiky. Potom môže nasledovať voľná hra. Úlohy z predmetov, ktoré dieťa zvládne, má písať samostatne a rodič ich len skontroluje, ostatné môžu preberať spolu. Rodičia by však mali byť k sebe láskaví a neklásť na seba príliš veľké nároky. Zároveň ich povzbudzuje, aby sa nebáli obrátiť sa učiteľov svojich detí, poradiť sa s nimi a hovoriť napríklad aj o znížení obsahu prebratého učiva.

Martina Vagačová, lektorka Efektívneho rodičovstva, prináša na celú situáciu pozitívny pohľad. Podľa nej majú teraz rodičia a deti jedinečnú príležitosť spoločne tráviť čas kreatívnym spôsobom a budovať zážitky. Navrhuje dohodnúť si harmonogram, ktorý môže zahŕňať aj činnosti pri varení alebo vychádzku do lesa. Viac ako rôzne aplikácie a webstránky odporúča pohyb na čerstvom vzduchu a slnku, ktorý počas klasického vyučovania deťom chýba.

Rodičia môžu pri zatvorení škôlky alebo školy dostať na deti ošetrovné
Rodičia detí navštevujúcich škôlky a školy, ktoré dočasne uzatvorili pre hrozbu šírenia sa koronavírusu, si môžu v Sociálnej poisťovni uplatniť nárok na ošetrovné. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | SITA


Psychologička Jana Ashford si myslí, že je fajn, ak majú deti aspoň trochu zachovaný režim. Učenie však nemusí byť len z kníh. V rámci geografie si napríklad môžu pozrieť film o Afrike a potom sa rozprávať o tom, čo ich zaujalo či prekvapilo alebo o tom napísať. Deti by podľa nej nemali stagnovať, pretože to nie sú prázdniny, ale prerušené vyučovanie. Rodičia by však nemali príliš „tlačiť na pílu“.
Najprv „klídek“, potom učenie

Školská dochádzka sa do domáceho prostredia presunula aj v susednej Českej republike. Ondřej Šteffl, zakladateľ Scio škôl, vyzval učiteľov, aby zachovali pokoj. Sám si spomína, ako mal uhoľné prázdniny, ktoré strávil u babičky. Hoci sa toho v tom čase veľa naučil, vybrané slová to určite neboli. Pre všetkých je to podľa neho príležitosť získať nové zručnosti a možno i zmeniť zabehnuté stereotypy. Rodičia aj deti by sa mali najprv v pokoji skonsolidovať a až potom riešiť, ako sa učiť.

Na zatvorenie škôl reaguje aj Česká televízia, ktorá od 16. marca spúšťa na ČT2 program UčíTelka pre žiakov prvého stupňa s odbornou garanciou ministerstva školstva. ČT1 zas bude programom Škola doma pomáhať s prípravou na prijímacie skúšky. Situáciu okolo nového koronavírusu detským divákom vysvetľuje aj webová stránka Déčka.

Okrem toho mnohé organizácie pripravujú pre rodičov i učiteľov rôzne webináre zamerané na vzdelávanie doma.

Stredné školy v USA pridávajú do osnov „Deň ako byť dospelým“ kde učia študentov základy reálneho života
08 | 03 | 2020 | Mário Martinka

Učenie doma a homeschooling na Slovensku

Hoci by sa mohlo zdať, že učenie doma je niečo nezvyčajné, opak je pravdou. Vo svete, ale i na Slovensku a v Čechách existuje tzv. homeschooling, čiže domaškoláctvo už niekoľko rokov. V našej krajine ho zastrešuje občianske združenie Domáce vzdelávanie na Slovensku, ktoré eviduje takmer 500 detí. Rodiča, ktorí takýmto spôsobom riešia edukáciu svojich ratolestí majú s učením v domácom prostredí bohaté skúsenosti. Podľa nich môže takéto vzdelávanie fungovať dokonca lepšie ako klasické. Líši sa aj prístupom k dieťaťu a celkovým spôsobom učenia sa, ktoré je viac orientované na reálny život. Detský psychológ Vladimír Dočekal hovorí, že učenie doma môže byť prínosom pre zdravé aj problémové dieťa. Ak je podľa neho takéto vzdelávanie kvalitne vedené, nemá byť prečo horšie ako to školské.
Kam za vzdelaním a informáciami?

Na situáciu, ktorá vznikla v školskom systéme v dôsledku nového koronavírusu zareagovali učitelia i ďalší ľudia, aj z radov domaškolákov, ktorí sa zaoberajú vzdelávaním. Nie všetky školy posielajú svojim žiakom materiály či úlohy cez EduPage. Na Facebooku špeciálne pri tejto príležitosti preto vznikla verejná skupina Zavretá škola – ako učiť doma, v ktorej môžu rodičia nájsť rôzne tipy na výučbu svojich detí. Za niekoľko dní sa tu za člena prihlásilo viac ako 12-tisíc ľudí.

Niektoré školské zariadenia začali pre svojich žiakov organizovať online vyučovanie. Napríklad škola Felix v pondelok ponúkla možnosť zapnúť si „live stream“ tvorivú dielničku pre deti s čítaním o Guľkovi Bombuľkovi.

Spisovateľ Daniel Hevier spustil youtubové vysielanie. Sám seba nazval „žiačiteľom“, čiže učiteľom, ktorý sa učí od svojich žiakov. Jeho program Daniel Hevier „učí“ bez školy je určený pre deti od 10 do 18 rokov.

Rozhlas a televízia Slovenska ponúka relácie z archívu. Mnohé weby a blogy zverejnili na svojich stránkach tipy na vzdelávacie portály a návody, ako s deťmi zmysluplne tráviť čas. Vzdelávacie weby pre menšie deti sú napríklad Kozmix, pre druhý stupeň Fenomény sveta. Zaujímavé sú tiež Lepšia geografia a youtubový Dejepis inak. Mnohé teraz ponúkajú aj bezplatný prístup.

Národné centrum zdravotníckych informácií spustilo nový web, informuje o koronavíruse na Slovensku
Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) spustilo web s aktuálnymi informáciami o koronavíruse na Slovensku. Na stránke virus-korona.sk sú všetky aktuálne informácie o vývoji ochorenia a prijatých opatreniach. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | SITA

Tipy redakcie

Ilustračný obrázok / Pixabay


Zaujímavou témou na vzdelávanie je i samotný nový koronavírus. Podľa veku dieťaťa môže byť príležitosťou na zlepšenie hygienických návykov a tiež vnímanie osobnej zodpovednosti, deti môžu lepšie pochopiť súvislosti jeho šírenia.

Národný ústav detských chorôb pripravil mimoriadne číslo Doktorovín, pomocou ktorého môžu rodičia deťom vysvetliť, čo všetko ochorenie COVID-19 znamená a čo môžu robiť v rámci prevencie. Špecializované zariadenie tiež vytvorilo pre rodičov video, ktoré vysvetľuje, ako s deťmi hovoriť o víruse. Okrem toho ponúkajú mobilnú aplikáciu NUDCH na uľahčenie orientácie v prípade urgentných zdravotných problémov detí.

Vírusy SARS-CoV-2 sú guľaté a majú korónu ako Slnko. Ich znázornenie môže byť námetom na výtvarné spracovanie. Staršie deti si zas môžu pomocou atlasu lepšie predstaviť, ako sa vírus cez cestovateľov dostal postupne do celého sveta. Deti, ktoré majú rady techniku bude určite fascinovať aj využitie robotov. V Číne napríklad takto pomáhali pri skenovaní teploty ľudí na letiskách. Školáci si môžu doma vyrobiť vlastný model robota z krabíc alebo stavebnice. Kreatívne sa dá poňať aj výroba rúška. V rámci pracovného vyučovania si ho deti môžu vyrobiť z papiera alebo vreckovky a potom ho dotvoriť podľa vlastnej fantázie.

Vyučovanie na všetkých školách a školských zariadeniach je zatiaľ prerušené do 27. marca.

Slovenka v Singapure už druhý mesiac odoláva koronavírusu
Slovenka Ingrid Visolajská býva vo veľkomeste, kde si so zastavením šírenia nákazy poradili naozaj bravúrne. Jej skúsenosti publikovali dobrenoviny.sk. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová