Nemecko zatvára hranice. Vrátia sa ešte Slováci pracovať do Nemecka?
16 | 03 | 2020 I Peter Paľonder

Nemecko výrazne obmedzuje hraničné priechody s Rakúskom, Francúzskom aj Švajčiarskom. Cudzinci môžu vstúpiť na územie krajiny len vo výnimočných prípadoch.


Nemecko plánuje obmedziť svoje spoločné hranice s Francúzskom, Rakúskom a Švajčiarskom od pondelka 8:00 hod. kvôli koronavírusu. Predsedovia vlád Bavorska, Bádenska-Württemberska, Porýnia-Falcka a Sárska sa na tom dohodli s kancelárkou Angelou Merkelovou (CDU) a spolkovým ministrom vnútra Horstom Seehoferom (CSU) v telefónnej ústredni. Informuje o tom denník Süddeutsche Zeitung.

Na hraničných priechodoch by sa mali zvýšiť kontroly pre cudzincov. Voľný pohyb tovaru by však mal zostať zabezpečený, ako aj prechod hraníc pre obyvateľov dochádzajúcich do prihraničných oblastí a vstup nemeckých občanov. Spolkový minister vnútra Horst Seehofer (CSU) chce poskytnúť podrobnosti o 19:00 v Berlíne.

Susedné krajiny Nemecka, Poľsko a Česká republika, ako aj Dánsko už uzavreli svoje hranice s Nemeckom. V nedeľu v noci sa na hraniciach medzi Poľskom a Nemeckom vytvorili dlhé dopravné zápchy. „Zápchy sú  veľké, pretože mnoho Poliakov sa chce vzhľadom na nové nariadenia vrátiť do svojej domovskej krajiny,“ uviedla hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže.

Aby sa ďalej nerozšíril koronavírus, Poľsko opätovne zaviedlo kontroly na 58 hraničných priechodoch do Nemecka, Českej republiky, Slovenska a Litvy. Medzinárodné letecké a vlakové spojenia boli pozastavené. Poliaci sa môžu vrátiť do svojej vlasti, ale musia byť v karanténe 14 dní. Cudzinci môžu vstúpiť na územie krajiny len vo výnimočných prípadoch. Týka sa to osôb s povolením na trvalý pobyt, vodičov nákladných vozidiel a diplomatov. Neexistujú žiadne obmedzenia pre pohyb tovaru.

Česká vláda zakázala od polnoci voľný pohyb ľudí v celej krajine
Podľa vlády bude do situácie zapojená aj armáda. Ako uviedol minister vnútra, nasadených bude viac než 2000 vojakov. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | TASR