Japonec, ktorý dobodal 19 zdravotne postihnutých ľudí, bol odsúdený na trest smrti
16 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Muž, ktorý v roku 2016 dobodal na smrť 19 ľudí so zdravotným postihnutím v opatrovateľskom dome v Japonsku, dostal v pondelok súdom nariadený trest smrti obesením, informuje BBC.


Satoshi Uematsu uviedol v čase zatknutia, že „ľudia so zdravotným postihnutím nemajú žiadne ľudské práva a preto nemajú ani právo žiť.“

Tridsaťročný muž kedysi pracoval v opatrovateľskom zariadení v Tokiu. Prípad je jednou z najhorších masových vrážd v Japonsku. V predošlom rozhovore s japonskou tlačovou agentúrou Uematsu vyhlásil, že „nemá zmysel žiť“ pre ľudí s mentálnym postihnutím a „musí to urobiť pre spoločnosť.“

Okresný súd v Jokohame mu v pondelok nariadil trest smrti obesením.

Federálny rezervný systém v USA stlačil základnú úrokovú sadzbu takmer na nulu
Základná sadzba americkej centrálnej banky sa aktuálne nachádza v rozpätí nula až 0,25 percenta. Zotrvá tam dovtedy, kým sa americká ekonomika nevyrovná s dopadmi koronavírusu. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | SITA/AP


Uematsu predtým uviedol, že sa nemá v úmysle odvolávať proti rozsudku. Počas súdneho procesu bývalý zamestnanec opatrovateľskej služby nepopieral, že zavraždil svoje obete.

Jeho právnik však trval na nevine svojho klienta a obhajoval ho jeho duševným stavom. Povedal, že v tom čase bol pod vplyvom drog.

„Užíval marihuanu a trpel duševnými chorobami,“ uviedol jeho právnik. „Bol v stave, v ktorom buď nemal spôsobilosť na prevzatie zodpovednosti, alebo bola jeho mozgová kapacita výrazne oslabená.“

Po útoku sa v jeho krvi našli stopy marihuany. Prokurátori však trvali na tom, že bol Uematsu mentálne kompetentný a že jeho konanie bolo „neľudské“ bez ohľadu na jeho mentálny stav.

Vakcínu proti koronavírusu začnú testovať v pondelok, tvrdí vládny zdroj z USA
Účastníci sa nemôžu nakaziť, pretože injekcie, ktoré dostanú, neobsahujú samotný vírus. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | TASR


Útok tiež vyvolal otázku, ako sa v Japonsku zaobchádza so zdravotne postihnutými ľuďmi. Identity väčšiny obetí neboli odhalené ich rodinami, údajne je dôvodom to, že rodiny nechcú odhaliť, že majú príbuzného so zdravotným postihnutím.

Pred začiatkom súdneho konania však jedna matka, ktorej 19-ročná dcéra bola pri útoku zabitá, odhalila, že sa volala Miho.

„Dokonca aj ten najextrémnejší trest je pre teba nedostačujúci,“ povedala matka obete podľa miestnej televízie NHK. „Nikdy ti neodpustím. Priveď mi, prosím, moju najcennejšiu dcéru. Ty si stále nažive. Nie je to fér. Je to nesprávne. Požadujem trest smrti,“ dodala.

Británia chystá opatrenia vojnového typu. Seniori majú ostať štyri mesiace doma
Veľká Británia v blízkej dobe zrejme nariadi ľuďom starším ako 70 rokov kompletnú štvormesačnú izoláciu. Reaguje tak na nebezpečenstvo nákazy novým koronavírusom, uviedol politický redaktor britskej televíznej stanice ITV Robert Peston. V krajine... Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


26. júla 2016 Uematsu prišiel do opatrovateľského strediska v meste Sagamihara ležiacom 50 kilometrov západne od Tokia vyzbrojený niekoľkými nožmi. Podľa prokuratúry vstúpil do jednej z budov rozbitím okna a začal útočiť na spiacich zdravotne postihnutých ľudí v ich izbách.

Podľa japonskej tlačovej agentúry Kyodo bolo 19 obetí vo veku 19 až 70 rokov. Ďalších 25 ľudí bolo zranených, z toho 20 vážne.

Krátko po útoku sa Uematsu sám odovzdal na policajnej stanici. Podľa miestnych úradníkov malo zariadenie v čase útoku okolo 150 obyvateľov. V tom čase bolo v službe deväť zamestnancov.

Neskôr sa ukázalo, že pár mesiacov pred útokom poslal Uematsu list do japonského parlamentu, v ktorom uviedol, že ak to bude povolené, zabije 470 ťažko zdravotne postihnutých ľudí. „Chcem, aby Japonsko bolo krajinou, v ktorej bude možné zdravotne postihnuté osoby utratiť,“ uviedol.

Následne ho vzali do psychiatrickej liečebne, ale po dvoch týždňoch ho prepustili. Od svojho zatknutia nepreukázal žiadnu ľútosť za svoje činy.

MIMORIADNE: Vláda vyhlasuje núdzový stav
Slovensko už má 61 nakazených koronavírusom. Nové prípady sú v Trnave, Trenčíne, Martine, Nových Zámkoch, Bratislave, Banskej Bystrici a Nitre. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR