Globálne akciové trhy klesajú kvôli vládam, ktoré prijímajú drastické opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu
16 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Globálne akciové trhy v pondelok opäť klesli, pričom Federálny rezervný systém USA znížil sadzby takmer na nulu, aby sa pokúsil vyrovnať s dopadom koronavírusu na globálnu ekonomiku. Informuje portál RT.


Európske akcie sa v pondelok výrazne znížili, pričom reagujú na úsilie obmedziť šírenia vírusu. Španielsko zaviedlo celonárodné obmedzenie pohybu na 15 dní a zakázalo všetkým 46 miliónom občanom pohybovať sa v uliciach, ak nejde o naliehavú udalosť. Francúzsko a Nemecko zase zatvárajú svoje hranice, aby zabránili ďalšiemu šíreniu vírusu.

Londýnsky index FTSE 100 v pondelok klesol o osem percent, pretože britská vláda čelí rastúcim výzvam na prijatie drastickejších opatrení na vyriešenie krízy. Nemecký DAX klesol takmer o deväť percent a francúzsky CAC stratil viac ako 10 percent.

Austrália a jej index S&P/ASX 200 klesol o viac ako deväť percent, pričom indický Sensex stratil viac ako päť percent a čínsky Shanghai Composite sa znížil o tri percentá. Ďalej hlavný index Hongkongu klesol o viac ako štyri percentá a japonský Nikkei klesol o dve percentá.

Nemecko zatvára hranice. Vrátia sa ešte Slováci pracovať do Nemecka?
Nemecko výrazne obmedzuje hraničné priechody s Rakúskom, Francúzskom aj Švajčiarskom. Cudzinci môžu vstúpiť na územie krajiny len vo výnimočných prípadoch. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Peter Paľonder