Federálny rezervný systém v USA stlačil základnú úrokovú sadzbu takmer na nulu
16 | 03 | 2020 I SITA/AP

Základná sadzba americkej centrálnej banky sa aktuálne nachádza v rozpätí nula až 0,25 percenta. Zotrvá tam dovtedy, kým sa americká ekonomika nevyrovná s dopadmi koronavírusu.


Americká centrálna banka (Fed) v nedeľu opäť znížila svoju základnú úrokovú sadzbu. K mimoriadnemu opatreniu pristúpila v rámci boja proti hospodárskym dopadom epidémie koronavírusu po druhýkrát za posledné dva týždne. Základná sadzba sa aktuálne nachádza v rozpätí nula až 0,25 percenta.

„Dopady koronavírusu v krátkodobom horizonte poškodia ekonomickú aktivitu a predstavujú riziko pre hospodársky rast,“ uviedol Fed. Sadzba zotrvá na minime dovtedy, kým sa hospodárstvo nevyrovná s aktuálnou situáciou a nastúpi na cestu plnenie cieľov v oblasti zamestnanosti a cenovej stability, uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Fed naposledy znižoval základnú sadzbu 3. marca, kedy ju stlačil nadol o polovicu percentuálneho bodu. K zníženiu pristúpil mimo svojho regulárneho zasadnutia, čo sa stalo prvýkrát od finančnej krízy v roku 2008. Najbližšie pravidelné zasadnutie Fed-u venované menovo politickým otázkam je plánované na túto stredu.

Vakcínu proti koronavírusu začnú testovať v pondelok, tvrdí vládny zdroj z USA
Účastníci sa nemôžu nakaziť, pretože injekcie, ktoré dostanú, neobsahujú samotný vírus. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | TASR