Slovensko má ďalších 10 nakazených koronavírusom, spolu už ich je 54
15 | 03 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Slovensko má ďalších desať nakazených na koronavírus. Spolu už ich tak je 54.


V relácii V politike na TA3 to oznámil premiér Peter Pellegrini. Šéf vlády očakáva, že počet nakazených sa do konca víkendu ešte zvýši. V pondelok podľa neho budú laboratóriá testovať vzorky v Banskej Bystrici a Košiciach. Premiér potvrdil, že vláda dnes bude rokovať aj o zatvorení ďalších typov pohostinských zariadení.

Ako doplnila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, nedeľné prípady boli riešené v Trenčíne, Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a Martine.

Podľa premiéra malo Slovensko zarezervovaných dva milióny rúšok na Ukrajine, predajca však vyžadoval hotovostnú platbu. Kým však vzlietol vládny špeciál, rúška stihol kúpiť priekupník z Nemecka, povedal Pellegrini.

Od štvrtka 12. marca platí na Slovensku mimoriadna situácia. Ústredný krízový štáb prijal nateraz viacero opatrení. Zatvorili sa všetky tri medzinárodné letiská. Platí povinná 14-dňová karanténa pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Zatvárajú sa školy a školské zariadenia.

Na hraniciach so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľskej republiky sú dočasné hraničné kontroly. Obmedzila sa medzinárodná a vnútroštátna vlaková aj autobusová preprava, dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania.

Zatvorené majú byť bary, lyžiarske strediská, wellness centrá, zábavné parky a aquaparky. Tiež sociálne a kultúrne zariadenia. Obmedzila sa prevádzka obchodných centier a to tak, že cez víkend možno nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu.