MIMORIADNE: Vláda vyhlasuje núdzový stav
15 | 03 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Slovensko už má 61 nakazených koronavírusom. Nové prípady sú v Trnave, Trenčíne, Martine, Nových Zámkoch, Bratislave, Banskej Bystrici a Nitre.


Vláda od pondelka vyhlasuje núdzový stav. Zatiaľ ide o preventívne opatrenie, ktoré má štátu umožniť presúvať materiál, techniku a zdravotníkov a zakázať štrajk niektorých povolaní. Núdzový stav platí pre štátne nemocnice, zdravotníci tak nebudú môcť odmietnuť prísť do práce.

Od pondelka vláda nariaďuje od pondelka zatvorenie maloobchodných prevádzok, okrem lekární, potravín, drogérií, trafík, bánk, pôšt, púmp, obchodov s krmivom pre psov a stravovacích prevádzok. Reštaurácie by mali obedy len vydávať. Nové nariadenia platia od od 16.3. zatiaľ na 14 dní.

Po mimoriadnom rokovaní vlády to v nedeľu povedal premiér Peter Pellegrini.

Seniori nad 80 rokov by mali povinne ostať doma, tvrdí Matovič
Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič vo svojich opatreniach spomína, že seniori nad 80 rokov by mali povinne ostať doma a nevychádzať von. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Vláda žiada nemocnice, aj súkromné, aby prestali poskytovať plánované operácie a aby svoje kapacity držali na potreby starostlivosti o ľudí nakazených novým koronavírusom.

Kabinet chce riešiť aj situáciu, v ktorej sú momentálne viacerí občania v zahraničí. Pre nich bude platiť podľa Pellegriniho v prípade koordinovaného skupinového návratu povinná 14-dňová karanténa v na to určených zariadeniach.

Premiér ďalej informoval, že v najbližších dňoch pravdepodobne zavrie prevádzku aj najväčšia továreň Volkswagen v Devínskej Novej Vsi.
Ďalšie opatrenia prídu zajtra

Krízový štáb má v pondelok (16. 3.) rozhodovať o ďalšom súbore opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Medzi nimi je napríklad odporúčanie pre prevádzkovateľov verejnej hromadnej dopravy, aby neumožnili použitie vlakov či autobusov ľuďom, ktorí si nebudú chrániť tvár rúškom. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nevylúčil, že môže prísť aj zákaz vstupu bez rúška do potravín a iných prevádzok, ktoré zostanú otvorené.
Porušenia karantény

Ako informoval premiér, polícia už zmapovala vyše dvesto prípadov porušenia nariadenej karantény. Bude o nich informovať regionálne úrady regionálneho zdravotníctva, a tie budú od pondelka konať v jednotlivých prípadoch. Pellegrini avizoval za tento priestupok v každom prípade najvyššiu pokutu 1659 eur.

Kiska bude mať dohľad nad sudcami. Pomôže mu to pri rozsudkoch?
Otázkou je, aké zmeny plánujú liberáli na školstve a či tam ich bačovanie neohrozí systém cirkevných škôl. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová

Výdaj stravy

Od pondelka platí aj zákaz prítomnosti zákazníkov v prevádzkach stravovacieho stravovania. Strava však môže byť zákazníkom poskytovaná formou výdaja, donáškovej služby alebo inak, bez toho, aby zákazníci do prevádzky vstupovali.
Sumár nových prípadov

Počas nedelena Slovensku pribudlo 17 nových prípadov nakazenia sa koronavírusom, spolu ich tak je 61. V Trenčíne bolo podľa slov premiéra potvrdených päť prípadov, ide o dvoch mužov, dve ženy a jedno dieťa, všetci sú v stabilizovanom stave. V Trnave je to jeden muž, ktorý je hospitalizovaný a bude prevezený do Univerzitnej nemocnice Bratislava, potvrdenú mal cestovateľskú anamnézu a je v stabilizovanom stave.

V Martine bol potvrdený jeden prípad, pacient bol na kongrese v zahraničí. V Nových Zámkoch je potvrdená jedna žena, ktorá je v domácej izolácii a mala priamy kontakt s nakazeným. V Bratislave bolo potvrdených päť prípadov, v Banskej Bystrici jeden a v Nitre sú tri nové prípady.