Kiska bude mať dohľad nad sudcami. Pomôže mu to pri rozsudkoch?
15 | 03 | 2020 I Aneta Leitmanová

Otázkou je, aké zmeny plánujú liberáli na školstve a či tam ich bačovanie neohrozí systém cirkevných škôl.


Exprezident a šéf strany Za ľudí Andrej Kiska získal pri koaličných rokovaniach o rozdelení rezortov pre seba dohľad nad fungovaním sudcov na Slovensku. Z pohľadu jeho aktuálnych pozemkových a daňových káuz si nič lepšie nemohol ani želať. Prisúdiť mu moc nad sudcami bol od Matoviča naozaj nečakaný krok a preto bude zaujímavé sledovať, ako to Kiskovi pomôže pri ďalších rozsudkoch.

Prekvapením je, že strana Za ľudí netrvala na obsadení ministerstva zahraničných vecí, ktoré nakoniec získa SaS. Pri pomerne neortodoxných názoroch ich šéfa na Európsku úniu sa tak možno dožijeme konečne aj takého zahraničného smerovania, ktoré nebude len bezbrehým pochlebovaním Nemecku a USA.

Koalícia sa definitívne dohodla na rozdelení rezortov
Po rokovaní lídrov strán koalície s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to oznámil Igor Matovič. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Otázkou je, aké zmeny plánujú liberáli na školstve a či tam ich bačovanie neohrozí systém cirkevných škôl. Pozitívny prínos však môžeme očakávať na ministerstve hospodárstva, kde konečne môže SaS opäť po rokoch ukázať pozitívny prínos pre podnikateľské prostredie, ako sa im to podarilo ešte za čias Juraja Miškova.

Úplne zle z koaličného rozdávania kariet vyšiel Boris Kollár, ktorý nakoniec pre seba nezískal ani jeden silový rezort. Čo presne chce strana robiť po tom, ako opustila svoju základnú ekonomickú agendu s bytmi je otázkou. Bude sa môcť maximálne pokúšať dostavať diaľnice a nejako zabezpečiť vyplácanie 13. dôchodkov. Odkiaľ a či na toto všetko pritečú peniaze, bude ale rozhodovať OĽaNO. Matovičovci totiž pre seba získali štátnu kasu.

Sme rodina ustupuje zo svojej hlavnej ekonomickej agendy
Plán na masívne investície sa pomaličky rozplýva. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Okrem toho bude zaujímavé sledovať, či vôbec v tajnej voľbe zahlasujú všetci koaliční poslanci za Borisa Kollára ako šéfa parlamentu. Z kuloárov sa totiž ozývajú hlasy, podľa ktorých nemá šéf hnutia Sme rodina na tomto poste čo hľadať a s jeho všeobecnou podporou je to teda ešte otázne.

Zároveň je potrebné zdôrazniť, že najsilnejšia vládna strana si uzurpovala aj všetky silové rezorty, čo sa ešte -okrem jednofarebnej vlády Smeru – nestalo. Tieto posty sa totiž vždy v koalíciách delili. Rozdelenie moci je tak mimoriadne nerovnomerné a nedá sa čakať, že sa podarí tejto štvorke dotiahnuť celé štyri roky. Ostáva len čakať, či sa táto partička rozpadne už na začiatku pri hlasovaní o Kollárovi, alebo vládu ako obvykle položí Richard Sulík.

Kollárovci to nebudú mať so Smerom-SD jednoduché, hovorí Baránek
Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) bude „ťažkou opozíciou“ pri oponovaní krokov strán vládnej koalície, nebudú to mať jednoduché najmä kollárovci kvôli minulosti ich predstaviteľov. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | SITA