AKTUALIZOVANÉ: Slovensko má ďalších 12 nových prípadov ochorenia na koronavírus
14 | 03 | 2020 I SITA

 Na Slovensku potvrdili 12 nových prípadov ochorenia na koronavírus. V sobotu o tom informoval premiér Peter Pellegrini, keď spolu s ministerkou vnútra Denisou Sakovou navštívili hraničný prechod Jarovce - Kittsee, kde kontrolovali aktuálnu situáciu.


"Dnes sme vyšetrili 185 vzoriek, z ktorých 12 vykazuje pozitívny nález," uviedol premiér. Na Slovensku je tak oficiálne potvrdených 44 prípadov ochorenia na koronavírus. Ako Pellegrini dodal, tlačový odbor ministerstva zdravotníctva spresní informácie o pacientoch.

Premiér mal informácie len o dvoch z týchto prípadov, obaja sú podľa jeho slov v domácej izolácii. Pri oboch je známa ich anamnéza. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, z 12 nových prípadov je sedem v Bratislave, ide o štyroch mužov a tri ženy. Jeden muž je z okresu Bytča, jeden z okresu Svidník a jeden z okresu Nové Zámky. V okrese Senec mali pozitívne výsledky dve ženy.

Ako Pellegrini informoval, na nedeľu pravdepodobne zvolá mimoriadne rokovanie vlády. Kabinet by mal vyhodnotiť účinnosť opatrení a bude zvažovať, či nebude nutné prijať ešte striktnejšie opatrenia. "Javí sa, že len prísne a tvrdé opatrenia nám môžu pomôcť zmierniť nárast ochorených," uviedol. Dodal, že možné je aj kompletné uzatvorenie všetkých obchodov, okrem drogérie, potravín, lekárne a predajne tlačovín a tiež obmedzenie prevádzky krčiem a reštaurácií.

Najbohatší ľudia sveta utekajú pred koronavírusom. Smerujú do bunkrov a krajín, v ktorých je najmenej nakazených
Najbohatší ľudia na planéte sa začínajú izolovať pred šíriacim sa vírusom COVID-19. K dispozícii majú aj súkromných lekárov a sestričky. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Opatrenia, ktoré sú momentálne nariadené na vstupných hraniciach do SR, podľa premiéra naši občania aj cudzinci rešpektujú. Policajtom, vojakom aj colníkom poďakoval, že situáciu zvládajú a vyjadril im podporu.

Pellegrini tiež upozornil na to, že každá firma a prevádzka sa musí starať o svojich zamestnancov. So zásobami ochranných pomôcok treba podľa jeho slov narábať citlivo. Štát ich najprv poskytne lekárom, potom do domov sociálnych služieb, následne štátnemu personálu, teda polícii, vojakom a záchranárom. "Situácia je dramatická, nikdy taká na Slovensku nebola, každý si musí pomôcť, ako vie," dodal.

Rusi sa pripravujú na Tretiu svetovú
Čo treba mať po ruke v prípade Tretej svetovej vojny Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Ako informovala ministerka vnútra, túto noc bol do dobrovoľne povinnej karantény v Gabčíkove umiestnený prvý občan. Rezort sa tiež pomocou armády snaží občanov, ktorí dlhodobo pracujú na severe Talianska, autobusmi doviesť naspäť na Slovensko. Všetci z nich podľa Sakovej súhlasili s dobrovoľne povinnou karanténou.

Pellegrini tiež požiadal tých, ktorí vedia identifikovať hlasy z poplašných správ, ktoré sa šíria cez aplikácie v mobiloch, nech okamžite podajú informácie o ich identite. Pán a pani na nich majú mať informácie o uzavretí Bratislavy a 1500 vojakoch. "Vystavujú sa riziku, že budú stíhaní pre šírenie poplašnej správy. Nič v tom nie je pravda, zachovajme pokoj," uzavrel.

10 tipov, ako prežiť domácu karanténu
Cestovateľ, digitálny nomád a občasný bloger Peťo odporúča v čase šírenia koronavírusu svojim fanúšikom radšej necestovať. Na sociálnej sieti prináša 10 tipov, ako prežiť domácu karanténu. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová