Premiér vyzýva na zodpovednosť a solidaritu i rešpekt k opatreniam pre COVID-19
13 | 03 | 2020 I TASR

Naša vlastná disciplína je kľúčovou podmienkou na prekonanie nákazy. V mimoriadnom piatkovom príhovore to v súvislosti so šírením nového koronavírusu na Slovensku povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).


Zdôraznil, že Slovenská republika robí všetko pre to, aby prispela k zníženiu šírenia ochorenia COVID-19. Na zodpovednosť preto vyzval aj verejnosť. Apeloval na občanov, aby dodržiavali bezpečnostné opatrenia, pripomína tiež potrebu solidárnosti.

"Naša vlastná disciplína je kľúčovou podmienkou na prekonanie nákazy. Majme na pamäti jednoduché pravidlo: Ako sa budeme správať dnes, tak bude pandémia vyzerať o dva týždne,'" zdôraznil premiér s tým, že každý občan môže prispieť k zlepšeniu situácie vlastnou zodpovednosťou.

Premiér zdôraznil, že Slovenská republika a jej orgány robia maximum pre to, aby svojich občanov chránili pred následkami nákazy. "Okrem opatrení ústredného krízového štábu konajú i obce, mestá a župy," doplnil s tým, že každé zdravotnícke zariadenie sa stará o to, aby malo dostatok ochranných pomôcok, prístrojov i lekárov.

Potvrdili ďalšie dve vzorky pozitívne na koronavírus, dnes tak pribudlo jedenásť prípadov
V priebehu dnešného popoludnia potvrdili ďalšie dva pozitívne prípady ochorenia na koronavírus. Dnes tak pribudlo spolu jedenásť pozitívnych prípadov. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | SITA


Pellegrini odmieta umelé vyvolávanie paniky a jej zneužívanie na politické ciele. "Sme v situácii, na akú sa nikdy nedá vopred dôkladne pripraviť," podotkol s tým, že s pandémiou takéhoto rozsahu zatiaľ Slovensko nemá skúsenosť.

Verejnosť vyzval, aby rešpektovala bezpečnostné opatrenia a nariadenia. "Nejde tu o žiadnu svojvôľu štátu, ale výlučne o snahu zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu vírusu na Slovensku," zdôraznil.

Pripomenul potrebu obmedziť sociálne kontakty a tráviť čo najviac času doma, dôkladne dodržiavať pravidlá osobnej hygieny, pretože umývanie si rúk a používanie dezinfekčných prostriedkov nás chráni pred ochorením.

Slováci musia hľadať všetky dostupné aj alternatívne riešenia, aby sa dostali zo zahraničia domov
Slováci musia hľadať všetky dostupné aj alternatívne riešenia, aby sa zo zahraničia dostali domov. Pre agentúru SITA to uviedol Juraj Tomaga, vedúci tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí (MZV). Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | SITA


"Nehanbime sa nosiť ochranné rúška alebo odmietnuť osobný kontakt a podávanie si rúk s našimi kolegami a priateľmi. Sú to všetko kroky, ktoré sú v prospech celej spoločnosti, a nikto nás za ne nemôže odsudzovať," dodal.

Rovnako vyzval ľudí, aby sa správali tak, akoby každý, s ktorým prídu do styku, mohol byť nakazený infekčnou chorobou a oni ju od neho nechceli dostať. Zároveň by mal každý podľa jeho slov konať tak, akoby bol sám nositeľom choroby a nechcel nakaziť ostatných.

Zdôraznil tiež potrebu solidarity. Premiér vyzval ľudí, aby pomáhali svojim susedom napríklad s nákupom za dodržiavania všetkých hygienických pravidiel. "Podeľme sa o rúška, ktorých sme pre seba kúpili viac, no inde možno chýbajú," poznamenal.

Stánky s rýchlym občerstvením môžu byť otvorené len od 6.00 h do 20.00 h
Medzi opatrenia súvisiace s výskytom ochorenia COVID-19 patrí aj zatvorenie kúpeľov a wellness v hotelových zariadeniach na Slovensku. TASR to v piatok potvrdil hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov. Nariadenie platí od piatka až do... Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | TASR