Odoberať vzorky v domácom prostredí je možné v každom kraji
12 | 03 | 2020 I SITA

Odoberať vzorky v domácom prostredí je možné v každom kraji. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR (MZ) Zuzana Eliášová.


Spolu deväť posádok záchrannej zdravotnej služby na Slovensku môže zabezpečovať stery zo slizníc priamo u pacientov doma. Určené sú pre pacientov s možným podozrením na ochorenie Covid-19. "Personál posádok je preškolený na odber materiálu príslušnými odborníkmi regionálnych úradov verejného zdravotníctva," konštatovala.

Stanice záchrannej zdravotnej služby určené pre odber biologického materiálu sú pevne stanovené. Ide o poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby v zriaďovateľskej pôsobnosti MZ SR, teda štátne záchranky. "Aktuálne nastavená kapacita je plne postačujúca," uviedla hovorkyňa rezortu.

Ako po rokovaní krízového štábu uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas, v súčasnosti sa množí záujem o komerčné testovanie vzoriek. "Mám informácie, že niektoré firmy ho idú spúšťať. Určené je pre tých, ktorí boli vonku, cítia sa dobre, chcú však mať istotu," uviedol Mikas. Takéto testovanie odporúča práve pre tieto prípady, na Úrade verejného zdravotníctva sa totiž preventívne testovanie nerobí.

Na Slovensku je už 21 nakazených ľudí na koronavírus
Vo štvrtok pribudlo spolu 11 pozitívnych prípadov. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | SITA