Exminister za Smer Vážny dostal výnimku. Môže stavať v pamiatkovej rezervácii
12 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová
V prísne chránenej Španej Doline zrejme platí dvojaký meter na výstavbu nových domov.



Exminister Smeru Ľubomír Vážny môže stavať v tejto pamiatkovej rezervácii na základe výnimky, ktorú získal v čase, keď obci šéfoval nominant rovnakej strany - Smer. Informoval o tom portál aktuality.sk.



Špania Dolina je obec v okrese Banská Bystrica s bohatou tradíciou, kde nájdete banícke pamiatky, tradičnú architektúru, zvyky a tradície banskej obce. Vyhlásili ju za pamiatkovú rezerváciu v roku 1979, teda ešte v čase komunizmu. Platia tam prísne pravidlá pre rekonštrukciu existujúcich či výstavbu nových objektov. V čase vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) bolo územie pamiatkovej rezervácie rozšírené. No ani dnes hranice pamiatkovej rezervácie s desiatkami národných kultúrnych pamiatok na ochranu vzácnej lokality zrejme nestačia.




 

Bývalý minister za Smer-SD Vážny môže stavať na pozemku, hoci tam žiadna nehnuteľnosť v minulosti nebola. Na margo zverejnených informácií uviedol, že pozemok má rozmery 13x17 metrov a nadobudol ho kúpou v roku 2001. Podľa jeho názoru je výstavba na takej malej parcele (226 metrov štvorcových) úplne bezpredmetná. "Nemám v úmysle na danej parcele realizovať žiadnu výstavbu."

Vážny zdôraznil, že  neinicioval zmenu územného plánu, podľa ktorého sa v pamiatkovej rezervácii môže realizovať výstavba, ani nekontaktoval žiadneho starostu v tejto veci.
Progresívci chcú zvrátiť výsledok volieb. Podali ústavnú sťažnosť na ich priebeh
Koalícii PS/Spolu sa nepozdávajú nielen nespočítané preferenčné hlasy ale ani zvýšené volebné kvórum, ktoré sa im nepodarilo prekročiť. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok