Na Slovensku sú potvrdené ďalšie tri prípady ochorenia na koronavírus
11 | 03 | 2020 I SITA

Na Slovensku sú potvrdené ďalšie tri prípady ochorenia na koronavírus.


Po prerušení rokovania vlády to uviedol premiér Peter Pellegrini s tým, že oficiálne je u nás nakazených 10 ľudí. Aktuálne je otestovaných viac ako 600 vzoriek.

"Traja noví pacienti, u ktorých bol potvrdený výskyt koronavírusu, boli v kontakte s rodinou v Kittsee," uviedol.

AKTUÁLNE: Prezidentka nebude vetovať 13. dôchodky
Prezidentka Zutana Čaputová nebude vetovať zákon o 13. dôchodkoch. Podá však Ústavnému súdu SR podnet na preskúmanie procesu ich prijímania. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Táto rodina je v súčasnosti v domácej karanténe, rovnako ako tri nové prípady, nakoľko podľa premiéra nemajú príznaky, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu.

"Sú to potvrdené kontakty, ktoré sme získali na základe preverovania úzkych kontaktov tých prvotných ľudí, ktorí nákazu na Slovensko zaniesli," konštatoval premiér.
Aktualizácia:

Ako Pellegrini konštatoval, zatiaľ stále vieme, ako sa ľudia nakazili a máme ich pod kontrolou už od času, ako sa zistilo, že mali úzky kontakt s rodinou. "Horšia situácia bude, ak sa vyskytne komunitné šírenie, kedy sa to šíri jedno medzi druhým bez toho, aby ste museli byť v zahraničí," dodal premiér.

Dá sa podľa neho očakávať nárast pozitívnych prípadov. "Ak sa nakazí 1,5 percenta všetkých obyvateľov Bratislavy, bude to približne 7,5 tisíc ľudí, ak 10 percent z nich bude mať ťažší priebeh, je to 750 ľudí, ktorí by si vyžadovali hospitalizáciu na JIS a pľúcnu ventiláciu. Vyslovením tohto čísla ste pochopili, aké vážne dôsledky to môže mať," dodal.

Schválené: Putin môže ostať pri moci ďalších 12 rokov
Ruský parlament schválil v stredu v treťom a záverečnom čítaní rozsiahle zmeny ústavy, ktoré majú umožniť prezidentovi Vladimirovi Putinovi ostať pri moci ďalších 12 rokov po skončení jeho súčasného mandátu. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | SITA/AP


Vláda má po prerušení rokovania v pláne vyhlásiť na území SR mimoriadnu situáciu. Mala by tak právomoc prijať ďalšie opatrenia, nielen vo vzťahu k rozdeľovaniu ochranných prostriedkov zo skladu Štátnych hmotných rezerv, ale aj zabezpečenia ďalšieho materiálu, ktorý potrebujeme kúpiť a môže sa nachádzať na území Slovenska.

"Vláda nemôže byť v pozícii, že sa bude doprosovať niekomu, či nám niečo predá. Na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie si vynútime dodanie určitého zdravotníckeho materiálu od slovenských firiem," konštatoval premiér.

Štát zároveň doplní finančné prostriedku Virologickému ústavu SAV, aby mohli začať testovanie, univerzita v Košiciach testy začala vykonávať. "Chceme hovoriť so súkromnými prevádzkovateľmi štátnych laboratórií, aby všetci tí, ktorí vedia a chcú sa zapojiť, boli k dispozícii. Aby sme mohli otestovať čo najväčšie počty ľudí," uviedol premiér.

Zatýkanie sudcov by sa nemalo zvrhnúť na populizmus
Megapolicajná akcia, pri ktorej zatkli množstvo sudcov vrátane bývalej štátnej tajomníčky a podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR, by sa nemala zvrhnúť na populistické orgie a hrdelné procesy. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová


Kabinet sa tiež dohodol, že obrana poskytne do 500 vojakov ako súčinnosť pre zložky ministerstva vnútra a polície SR. Pomáhať majú pri aktivitách, ktoré budú súvisieť s bojom proti koronavírusu. Rozhodli sa tiež nakúpiť prvú sadu ochranných masiek FFP4, ktoré by mohli v krátkej dobe prísť na Slovensko.

"Dostaneme ich aj s náhradnými filtrami, pričom jeden filter môže byť používaný aj niekoľko dní, určené by boli pre lekárov," doplnil Pellegrini. Sústreďujeme sa tiež podľa premiéra na čo najväčší nákup diagnostických setov, aby sme mohli testovať v čo najväčšej možnej miere.

I. Matovič diskutoval s prezidentkou Z. Čaputovou o procese zostavovania vlády
Detaily stále nie sú známe. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | TASR, SITA