AKTUALIZOVANÉ: Matovič by v stredu mohol povedať mená členov vlády, tvrdí Kollár
10 | 03 | 2020 I SITA

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár zároveň potvrdil, že kandidát strany Štefan Holý je stále v hre o post ministra dopravy.


Budúci premiér a líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič by mohol mená členov vlády predstaviť v stredu 11. marca. Povedal to líder hnutia Sme rodina Boris Kollár po dnešnom štvorhodinovom rokovaní s Matovičom.

„Dnes som s Igorom Matovičom rokoval štyri hodiny. Ak to, na čom sme sa dohodli, schvália aj ostatní partneri, myslím si, že by zajtra mohol predstaviť konkrétne mená budúcej koalície,“ priblížil Kollár. Podľa jeho slov mal ísť Matovič po ich vzájomnom stretnutí za predsedom strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richardom Sulíkom.

Minimálny dôchodok mal byť 360 eur, koalícia to chce ešte prehodnotiť
Viaceré politické strany ešte pred parlamentnými voľbami avizovali, že sa podmienky nároku na minimálny dôchodok po voľbách zrejme sprísnia. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | SITA


Predseda hnutia Sme rodina zároveň potvrdil, že kandidát hnutia Štefan Holý je „stále v hre“ o post ministra dopravy. Niektorí partneri s nomináciou Holého nesúhlasia pre jeho napojenie na podnikateľa Vladimíra Poóra.

Kollár taktiež uviedol, že jeho hnutie má záujem o post ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Petra Krištúfková, ktorá sa s obsadením tohto postu najčastejšie spomína, však podľa jeho slov nie je kandidátkou na túto funkciu, pretože nechce ísť do exekutívy.

Potvrdené: Koalícia s Kiskom už nepočíta
Šéf OĽaNO už od piatka rokuje o detailoch zloženia vlády s podpredsedníčkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | Peter Haluza

Kollár predsedom parlamentu

Predsedom parlamentu by sa mal stať podľa informácií agentúry SITA líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Sám pritom po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou krátko po voľbách vyhlásil, že hnutiu ako druhej najsilnejšej strane koalície tento post patrí. „Na tom sa už asi nič nezmení,“ uviedol pre agentúru SITA zdroj z prostredia budúcich vládnych strán.
Vedenie parlamentu by malo fungovať so štyrmi podpredsedami

Tak to bolo aj v minulom volebnom období. Tri miesta podpredsedov si rozdelí budúca koalícia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a Solidarita (SaS), Za ľudí. Štvrtá koaličná strana Sme rodina má obsadiť už spomínaný post šéfa snemovne. Jedno miesto podpredsedu parlamentu pripadne opozícii.

Hnutie OĽaNO má podľa zdrojov SITA navrhnúť za podpredsedu parlamentu poslanca Jána Budaja. Pre OĽaNO bude mimoriadne dôležitá pozícia predsedu klubu. Zatiaľ nie je známe, kto ho bude viesť. Ide o najväčší klub novej koalície, v parlamente bude mať OĽaNO 53 poslancov.

Jedným z kandidátov na post predsedu klubu by mal byť podľa zdrojov OĽaNO Michal Šipoš. Bol jeden z organizátorov protestov pred komplexom Bonaparte, v ktorom si prenajímal byt aj bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD).

V slovenských kostoloch sa dva týždne neuskutočnia bohoslužby
Súčasná situácia je precedensom nielen pre cirkev, ale pre celú spoločnosť Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | TASR


Podpredsedom parlamentu za stranu SaS by mal byť Martin Klus. Strana po voľbách oznámila, že bude jej nominantom na tento post. Pozíciu podpredsedu snemovne Klus zastával aj v minulom volebnom období. Nahradil Luciu Ďuriš Nicholsonovú, ktorá sa stala europoslankyňou. Zatiaľ je otázne, kto bude podpredsedom snemovne za stranu Za ľudí.

Post štvrtého podpredsedu pripadne opozícii. Mala by ho obsadiť najsilnejšia opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Volebný líder strany Peter Pellegrini sa tesne po voľbách vyjadril, že ak túto možnosť dostane, bude sa o funkciu podpredsedu parlamentu uchádzať.
Aktualizácia 10.3. o 16:20 h.:

Podľa denníka Pravda by ministrom zahraničných vecí mohl byť Ivan Korčok. OĽaNO zároveň chce na post ministra obrany nominovať Jaroslava Naďa, vnútro má obsadiť Gábor Grendel a rezort zdravotníctva Marek Krajčí.

Ministerkou kultúry za obyčajných by mala byť Natália Milanová, na životné prostredie má ísť Ján Mičovský a post ministra hospodárstva má zastávať Eduard Heger.

Hnutie Sme rodina rodina nominuje na ministerstvo dopravy Štefana Holého, ktorému sa však nepodarilo presvedčiť ekonómov o jeho pláne masívnych štátnych investícií.

Sme rodina ustupuje zo svojej hlavnej ekonomickej agendy
Plán na masívne investície sa pomaličky rozplýva. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Ako ďalej píše Pravda, ministerkou sociálnych vecí, práce a rodiny by sa mala stať Petra Krištúfková, túto
AKTUALIZOVANÉ: Matovič by v stredu mohol povedať mená členov vlády, tvrdí Kollár
Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár zároveň potvrdil, že kandidát strany Štefan Holý je stále v hre o post ministra dopravy. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | SITA
však už Boris Kollár v priebehu dňa vyvrátil.

Vytúžené ministerstvo financií by mal dostať Richard Sulík a SaS bude riadiť aj ministerstvo školstva (Branislav Gröhling).

Strana Za ľudí by mala obsadiť ministerstvo spravodlivosti, pričom nominantkou je bývalá štátna tajomníčka tohto rezortu Mária Kolíková. Kiskovcom pripadne aj ministertvo pôdohospodárstva, na ktoré chcú dať Vladimíra Ledeckého.

Zatiaľ nejasnou ostáva umiestenka pre podpredsedníčku strany za ľudí Veroniku Remišovú. Tá sa spomína ako podpredsedníčka parlamentu, niektoré médiá ju pasujú do roly ministerky zahraničných vecí, čo je však nepravdepodobné, nakoľko v prípade obsadenia tohto postu stranou Za ľudí by tam mal ísť Tomáš Valášek.

Lipšic s Grendelom chcú vytvoriť novodobú inkvizíciu
Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic má mať podľa informácií z politických kuloárov záujem o post generálneho prokurátora. Súčasnému šéfovi Jaromírovi Čižnárovi totiž uplynie funkčné obdobie v júli tohto roku. Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | Peter Haluza