Treba začať robiť, povedal Kiska a odišiel do Popradu
06 | 03 | 2020 I Peter Haluza

Lídri novej koalície zatiaľ ukázali len dvojtvárnosť a snahu odkrojiť si čo najväčší kus koláča sami pre seba.


Tesne po tom, ako líder strany Za ľudí Andrej Kiska na tlačovke po stretnutí štyroch potenciálnych koaličných partnerov povedal, že je začať treba robiť, odišiel do Popradu.

Predčasné ukončenie schôdzky zo strany A. Kisku však malo podľa Igora Matoviča vážny dôvod, povedal v relácii Na hrane na TV Joj. Tu treba pripomenúť, že Andrej Kiska to neurobil prvýkrát a z Bratislavy odišiel aj v nedeľu po voľbách. Na stretnutie s ním tak musel Igor Kollár potom čakať do utorka.

Koalícia môže mať problém, Kiska sa chce vrátiť do Popradu
Ešte predtým je však nutné poskladať vládu, v ktorej sa Kiska neplánuje uchádzať o žiadne funkcie. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Čo ale predtým šéfovia strán vlastne dohodli? Kontrolu štátnych výdavkov nad milión eur Útvarom hodnoty za peniaze, dôsledné zverejňovanie zmlúv, fond na podporu investigatívnej žurnalistiky a neblokovanie poslaneckých prieskumov, ktoré iniciuje parlamentná opozícia. Zároveň by mali hneď v úvode prísť legislatívne zmeny, ktoré pomôžu odbremeniť podnikateľov od byrokracie. Toto všetko ukazuje na politickú kultúru, ktorej treba držať palce.
Nezhody hneď od začiatku

Čo už na politickú kultúru ukazuje menej, boli priebežné dnešné vyjadrenia niektorých „partnerov“. „Ja mám fotky, Kiska má videá s mafiánmi,“ povedal napríklad počas dňa Boris Kollár v relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko. Ešte predtým, ako bolo známe rozhodnutie predsedníctva strany Za ľudí o začatí rokovaní o vstupe do koalície, ich dokonca stihol Kollár obviniť aj z toho, že chcú len dvíhať cenu a pýtať si viac, ako na čo majú nárok.

Aj keď v tomto prípade nebol úplne ďaleko od pravdy, lebo aj po predsedníctve Kiska opakoval, že dohodnuté rozdelenie postov matematickým kľúčom 8-3-2-2 nie je najšťastnejšie a že niektoré nominácie majú podľa neho väčšiu váhu.
Betónovanie ministerstiev

Veľkoúste vyjadrenia o transparentnosti, ktorými nás priebežne častuje Igor Matovič aj ostatní lídri, sú ale v rozpore s ich návrhmi. Otvorenosť a transparentnosť napríklad popiera plán hnutia Sme rodina a SaS o úplné ovládnutie jednotlivých ministerstiev tak, že by tam strany nominovali aj ministrov aj štátnych tajomníkov. Nemohli by si tak pozerať na prsty v rámci koalície, ako to bolo bývalo zvykom v niektorých predošlých vládach. To na veľkú snahu o otvorenosť rozhodne neukazuje.

Prezidentka neratifikuje Istanbulský dohovor, o postoji informovala Radu Európy
Prezidentka rešpektovala vôľu poslancov. Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | SITA, TASR

Odkazy pokračujú

Aj napriek tomu, že sám Igor Matovič nabáda kolegov, aby si neodkazovali cez médiá, sám túto zásadu nedodržiava. Pár chvíľ po spoločnej tlačovke ich už totiž stihol skritizovať, že sa im nechce robiť. „Niektoré politické strany veľa rozprávali, že tu treba zamakať, ale zrazu nemajú záujem,“ povedal večer v TA3 na margo toho, že o niektoré ministerstvá kde je kopec roboty podľa neho nie je záujem.
Naozaj nová kultúra?

Všetky tieto vyjadrenia, ktoré sú v protiklade s činmi nám jasne ukazujú, že s novou politickou kultúrou to asi až také slávne nebude. A to sa ešte len začalo rokovať o vzniku koalície. Otázka je, čo nás čaká, keď sa náhodou dostanú k rokovaniam o zákonoch a opatreniach, ktoré priamo ovplyvňujú ľudí. Lebo zatiaľ ukázali len dvojtvárnosť a snahu odkrojiť si čo najväčší kus koláča sami pre seba.

Koalícia ešte neexistuje, ale partneri sa už hádajú ako psy
Povolebná realita ukázala medzi stranami možnej koalície veľké trecie plochy. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Peter Haluza